StoryEditorDobry hodowca

Rolnik z Mazowsza uzyskuje wysokie parametry mleka: nawet 4,4% tłuszczu. Jaki ma na to patent?

08.04.2023., 18:04h
Pomimo że Krzysztof Kańkowski przy doborze buhajów patrzy głównie na wydajność suchej masy a nie samego mleka, to i tak od przeciętnej krowy doi 10 tys. kg mleka w 305 dni laktacji. Ponadto, dochował się już dwóch krów stutysięczniczek, w tym rekordzistki, która dała ponad 132 tys. kg mleka, zajmując pod tym względem 1. miejsce w województwie mazowieckim i 11 w kraju za rok 2020.

Połączenie dobrej genetyki i odpowiedniego żywienia przekłada się na wysoką jakość mleka

Wysokie parametry mleka osiągane w tym gospodarstwie: 3,4–3,5% białka oraz 4,3–4,4% tłuszczu bezpośrednio mają przełożenie na cenę surowca. Zależą one nie tylko od genetyki, ale również od żywienia.

Buhaje dobieramy zawsze z najwyższej półki i zawsze patrzymy na suchą masę w mleku, bo nie potrzebujemy doić wody. Wodę mamy w studni – powiedział pół żartem, pół serio Krzysztof Kańkowski, dodając, że ma swój kontener, a nasienie zamawia z dwóch firm ABS Polska oraz MCHiRZ Łowicz, pochodzi ono zarówno od buhajów polskich, jak i zagranicznych.

Jaka matka, taka córka

Pierwszą stutysięczniczką w tym stadzie była krowa Dusia po polskim buhaju Polo, która dała 132 657 kg mleka, a żyła 14 lat, zaś jej córka Dymka po niemieckim buhaju Simon, za życia dała 103 372 kg mleka.

Przez 20 lat od roku 1995 do 2015 Krzysztof Kańkowski pracował jako inseminator. Z czasem zwiększył pogłowie własnego stada i zabiegi inseminacji wykonuje już tylko w swojej oborze ze względu na brak czasu. Jego stado jest pod oceną użytkowości mlecznej od 1984 roku i,...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 11:08