StoryEditorWiadomości rolnicze

Wybrano najlepszy oscypek

17.08.2015., 16:08h
Baca Dariusz Pluta z Łapsz Wyżnych wygrał tegoroczny konkurs na najlepszy oscypek zorganizowany w ramach 6-stych Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Zwycięski oscypek znacząco wyróżnił się pod względem walorów smakowych, zapachowych i wizualnych – oceniło jury. 

W konkursie wzięło udział dziesięciu baców z terenu całego Podhala. „Po wnikliwej ocenie nie mieliśmy wątpliwości, który z serów jest najlepszy. Braliśmy pod uwagę wygląd oscypka, zapach i przede wszystkim walory smakowe” – powiedział PAP Life przewodniczący jury Krzysztof Król-Łęgowski.

 

Członek konkursowego jury starosta tatrzański Piotr Bąk ocenił, że należy pomyśleć o tym, jak poszerzać produkcję naszego sztandarowego produktu regionalnego, czyli oscypka, i jak zdobywać nowe rynki zbytu dla tego przysmaku. „To produkt, który należy zaliczyć do najzdrowszych serów, bo jest z mleka owczego, pochodzącego od owiec wypasanych w górskich m.in. na terenach chronionych w parkach narodowych. Specjaliści wskazują, że owca to jedno z najszlachetniejszych zwierząt hodowlanych, mówi o tym nawet Stary Testament i najdawniejsze tradycje naszej cywilizacji” – mówił starosta.

 

Oscypki oceniała komisja złożona z przedstawicieli Związku Hodowców Owiec, Agencji Modernizacji i Restrukturyzacji Rolnictwa, Sanepidu, Inspekcji Weterynarii, Agencji Rynku Rolnego oraz wicemarszałek woj. Małopolskiego Wojciech Kozak.

 

6-ste Europejskie Targi Produktów Regionalnych były bardzo udane. W imprezie wzięło udział ponad 250 wystawców, którzy zaprezentowali ponad 300 produktów regionalnych z całej Europy od Hiszpanii po Rumunię i od Norwegii po Italię. Targi odwiedzało 15 tys. ludzi dziennie. (PAP Life)

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. grudzień 2024 17:14