StoryEditorŻywienie krów

Zakiszanie wysłodków – w silosie, rękawie, a może w balotach?

14.02.2020., 10:02h
Prasowane wysłodki buraczane często po kiszonce z kukurydzy i sianokiszonce są trzecią paszą objętościową stosowaną w żywieniu krów mlecznych. Pomimo że jest to pasza odpadowa z cukrowni, to wyróżnia się smakowitością i stosunkowo dużą koncentracją energii.

Jak podawać krowom wysłodki?

Aby podawać wysłodki krowom najpierw trzeba je zakisić, do tego najlepiej nadają się wysłodki prasowane, zawierające ok. 25% suchej masy. W ich składzie przeważają węglowodany strukturalne, takie jak celuloza, hemiceluloza i pektyny. Są one bogate we włókno neutralno-detergentowe – NDF. Taki skład sprawia, że bakteryjny rozkład paszy w żwaczu przebiega powoli, dzięki czemu nie ma ryzyka wystąpienia kwasicy żwacza.

Proces zakiszania decyduje o jakości wysłodków

O jakości podawanych wysłodków decyduje ich kiszenie, trzeba to zrobić jak najszybciej, czyli w trakcie doby od dostarczenia ich do gospodarstwa, aby były jeszcze ciepłe. Ważne jest szybkie napełnienie silosu lub pryzmy i staranne ugniecenie wysłodków. W celu zapewnienia wystarczającego i równomiernego schłodzenia kiszonki, wysokość silosu (pryzmy) nie powinna być większa niż 2 m.

Należy niezwłocznie i starannie odciąć dostęp powietrza. Dobre wyniki uzyskuje się, gdy pryzma jest najpierw okryta cienką folią, tzw. streczem, a następnie grubą folią silosową odporną na promieniowanie UV. Folię silosową należy odpowiednio obciążyć, aby wyeliminowa...
Pozostało 64% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 19:22