StoryEditorŻywienie krów

Ziarno zbóż po tuningu: co daje alkalizacja ziarna w żywieniu krów?

29.07.2022., 14:07h
Ziarno zbóż, choć zasobne w skrobię, nie zawiera zbyt wiele białka, ale można to zmienić dzięki alkalizacji, która jednocześnie podnosi pH skarmianej paszy, dzięki czemu spada ryzyko wystąpienia kwasicy żwacza.

Co daje uszlachetnianie ziaren zbóż przez alkalizację?

Inne zalety tego procesu to:

  • poprawa zdrowotności bydła,
  • wzrost zawartości suchej masy mleka,
  • wyższe pobranie suchej masy paszy, a tym samym poprawa rentowności produkcji mleka i opasu bydła.

Dlatego coraz większe grono odwiedzanych przez nas rolników decyduje się na uszlachetnianie zbóż poprzez alkalizację. Wielu z nich jak np. Mirosław Wyszyński z Nowych Wareli (pow. wysokomazowiecki) stosuje nowoczesny produkt, jakim jest Aliplus.

Czym jest aliplusowanie ziaren zbóż i czym różni się od alkalizacji?

Aliplusowanie – bo tak nazywa się proces probiotycznego podniesienia wartości pokarmowej zbóż paszowych – różni się od zwykłej alkalizacji chemicznej tym, iż dodatkowo wykorzystywany jest w nim komponent biologiczny. Tak więc aliplusowanie to przede wszystkim biologiczny proces alkalicznej stabilizacji ziarna zbóż z udziałem bakterii preferujących środowisko zasadowe oraz enzymów.

Aliplus podnosi poziom białka w zbożu o około 5 punktów procentowych w suchej masie, a więc znacznie obniża koszty zakupu pasz wysokobiałkowych, co ma znaczenie zwłaszcza teraz. Wszak pasze są bardzo drogie, a każdy rolnik szuka oszczędności, by ciąć koszty produkcji. Ponadto, preparat ten podnosi pH ziarna zbóż z około 5,5–6,3 do 8,3 a nawet 9,3. To pozwala ustabilizować pH żwacza na optymalnym poziomie, co przyczynia się do eliminacji występowania chorób metabolicznych w stadzie, szczególnie kwasicy. Zatem skrobia, a więc energia z aliplusowanego zboża jest znacznie bezpieczniejsza dla przeżuwaczy niż energia ze zboża tradycyjnego.

Jakie zboże nadaje się do aliplusowania?

Bardzo ważne jest, by zboże przeznaczone dla aliplusowania nie było gniecione tylko śrutowane, gdyż wówczas bakterie mają najlepszy dostęp do ziarna. Zboże musi się zagrzać do temp. 25–45°C, gdyż muszą się w nim namnożyć bakterie ciepłolubne i w tej temperaturze zachodzi proces brązowienia, gdzie gromadzą się antyoksydanty i to jest również element uszlachetniania ziarna. Śrutowane ziarno trzeba wymieszać z preparatem Aliplus w dawce 22 kg na tonę. Najlepiej zlecić taką usługę mobilnej mieszalni, która nie tylko ześrutuje, ale też szybko i dokładnie wymiesza materiał z preparatem. Tak przygotowana pasza składowana jest pod dachem, a jedynym zabiegiem, jaki należy wykonać jest polanie pryzmy wodą, by „zamknąć” obsychanie górnej warstwy.

Zboża z magazynów przeznaczone do aliplusowania powinny mieć od 20 do 24% wilgotności, co można uzyskać poprzez dodanie do śrutowanego ziarna wody lub tak zaplanować zbiór, by świeże ziarno miało co najmniej 18% wilgotności, wtedy dodatek wody jest zbędny. Co ciekawe, alkalizacji poprzez aliplusowanie można poddać też ziarno kukurydzy o wilgotności od 25 do nawet 35% bez konieczności dodawania suchego ziarna zbóż w celu obniżenia wilgotności ziarna kukurydzy do 20%, tak jak jest to konieczne w innych metodach zwykłej chemicznej alkalizacji, a sam proces aliplusowania jest korzystną alternatywą do kiszenia mokrego ziarna kukurydzy.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcie:  Archiwum

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 30/2022 na str. 75. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 11:41