StoryEditorŻywienie krów

Żywe drożdże pomagają zmniejszyć stres cieplny u krów

21.05.2020., 15:05h
Stres cieplny negatywnie wpływa na żywieniowe zachowanie krów i prawidłowe funkcjonowanie żwacza, prowadząc  do zwiększonego ryzyka wystąpienia podostrej kwasicy żwacza (SARA). 

Drożdże w walce ze szkodliwymi skutkami stresu cieplnego

Zespół profesora José EP Santos z University of Florida – w ostatnim badaniu opublikowanym w „Jorunal of Dairy Science”– wskazuje, że specyficzne dla żwacza drożdże Saccharomyces cerevisiae pomagają złagodzić negatywny wpływ stresu cieplnego na efektywność żywienia krów mlecznych.
W ponad 500 przeprowadzonych audytach wydajności żwacza okazało się, że w warunkach stresu cieplnego 60% stad wykazuje jego nieoptymalną wydajność. Na wskaźniki związane z zachowaniami żywieniowymi wpływa stres cieplny, a w szczególności aktywność przeżuwania. A zatem, działania żywieniowe, których celem jest zachowanie wydajności mlecznej krów w warunkach stresu cieplnego powinny koncentrować się na wspieraniu wykorzystania składników pokarmowych poprzez poprawę trawienia, przy jednoczesnym zachowaniu dobrego funkcjonowania żwacza. 

Dodatek żywych drożdży wpływa na aktywność przeżuwania u krów

Wykazano, że specyficzne dla żwacza drożdże S. cerevisiae – poprawiające zarówno trawienie składników pokarmowych, jak i wydajność żwacza – skutecznie łagodzą skutki stresu cieplnego i...
Pozostało 65% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 01:40