StoryEditorCeny bydła

Byki prawie po 23 zł/kg. Jakie są aktualne ceny bydła w Polsce?

Ceny skupu bydła na krajowym rynku uległy kolejnym podwyżkom. Zakłady ubojowe coraz mocniej konkurują o surowiec, więc decydują się na wyższe stawki. Ile obecnie płacą za byki, jałówki i krowy? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!

W krajowych cennikach bydła nadal obserwujemy podwyżki. W ostatnim tygodniu zakłady ubojowe podniosły ceny nawet o 1,50 zł/kg za żywiec. Rosną zarówno ceny żywych zwierząt, jak i w wadze poubojowej we wszystkich kategoriach bydła - byków, jałówek i krów. 

Ogólnie za byka w klasie R otrzymamy więc ok. 22,30 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 12,60 zł/kg, a za krowy - 8,50 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek dochodzą do 22 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 18.04.2022 – 24.04.2022 roku średnia cena żywca wynosiła 11,35 zł za kg. To o 5 proc. więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o 61,1 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły ponad 22,94 zł/kg w wadze poubojowej.

Jak podaje KOWR, zakłady sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat przeciętnie po 22,38 zł/kg, czyli 70 proc. drożej niż rok temu.

Te ceny, choć wysokie, nadal nie rekompensują hodowcom nakładów, jakie muszą ponieść na produkcję.

Niemcy: od miesiąca nie wzrosły ceny bydła 

Z kolei w Niemczech ceny bydła w tym tygodniu znów pozostają na niezmienionym poziomie, choć zwierząt na rynku jest mniej.

- Na niemieckim rynku bydła rzeźnego niezbyt dużej podaży towarzyszy odpowiedni popyt. Ceny pozostają na dotychczasowym poziomie - informuje niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za byki w klasie R 5,45 euro/kg. To tyle samo, ile tydzień temu i o 30 centów mniej niż przed miesiącem.

Ceny bydła w Polsce: czy można spodziewać się kolejnych podwyżek?  

Zdaniem analityków rynkowych ceny bydła w Polsce pozostaną wysokie w tym roku.

- Utrzymanie niskiej produkcji wołowiny, w warunkach rosnących kosztów produkcji i droższych produktów alternatywnych (wieprzowina i drób), wskazuje na możliwość utrzymania w 2022 cen bydła i wołowiny na wysokim poziomie. Czynnikiem negatywnym może być osłabienie koniunktury gospodarczej i wzrost niepewności w warunkach wojny w Ukrainie, co ograniczyć może wydatki konsumentów na droższe produkty, w tym wołowinę - czytamy w najnowszej analizie rynkowej banku PKO BP.

Warto też zauważyć, że KE przewiduje spadek produkcji wołowiny w tym roku o 0,9 proc., co w praktyce oznacza redukcję produkcji w UE o prawie 300 tys. t w relacji do roku 2018. 

- Wskazuje na to badanie pogłowia, zrealizowane pod koniec 2021 r. Wykazało ono spadek liczby krów mamek o 245 tys. szt. (-2,3 proc.). Równolegle stado krów mlecznych skurczyło się o 320 tys. szt., tj. o 1,5 proc. r/r. Z drugiej strony odnotowano wzrost pogłowia byków w wieku 1-2 lata, które trafią na rynek w tym roku. Jednak nie powinno to mieć decydującego wpływu na kierunek zmian produkcji mięsa - ocenia Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Banku Santander.

Ekspert zaznacza, że dalszy spadek potencjału produkcyjnego wspiera zachodzący proces zmian strukturalnych w sektorze wołowiny w krajach Europy Zachodniej.

- W dłuższym okresie ten proces może być szansą dla polskich gospodarstw rolnych, które mogłyby przejąć część produkcji z państw „starej piętnastki”. Co ważne, kontynuacja spadku produkcji ma nastąpić pomimo wysokich cen skupu - wyjaśnia Rykaczewski. 

Jakie są aktualne ceny skupu żywca wołowego w Polsce z 29.04.2022r.

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 22,00 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,00 zł/kg (bez zmian),
  • krowy (kl. O): 20,50 zł/kg (bez zmian);

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 12-14,50 zł/kg (wzrost o 1,50 zł),
  • jałówki: 11-13 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 9-10 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 21,20 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. R): 21,60 zł/kg (kl. R) (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 20,40 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 21,00 zł/kg (bez zmian);

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 11,00-13,00 zł/kg (wzrost o 60-90 gr),
  • jałówki 10,00-12,00 zł/kg (wzrost o 70-80 gr),
  • krowy 5,60 - 8,40 zł/kg (brak w poprzednim zestawieniu).

Mazowieckie:  ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 21,80 zł/kg (wzrost o 1,40 zł),
  • byki (kl. R): 22,40 zł/kg (wzrost o 1,60 zł),
  • byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 22,40 zł/kg (wzrost o 1,40 zł),
  • jałówki (kl. O): 21,50 zł/kg (wzrost o 1,60 zł),
  • jałówki (kl. R): 22,00 zł/kg (wzrost o 1,50 zł),
  • krowy (320 kg mięsa): 19,50 zł/kg (wzrost o 10 gr);

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna

  • byki: 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 8,00 -11,00 zł/kg (bez zmian);

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: 12,10 zł/kg (wzrost o 50 gr),
  • jałówki: 10,70 zł/kg (wzrost o 50 gr),
  • krowy: 4,6 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 11,90 - 13,50 zł/kg (spadek o 20-50 gr),
  • jałówki: 10,50-12,50  zł/kg (spadek o 50 gr),
  • krowy: 8,50-8,80 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
oprac. cen. M. Czubak
fot. arch.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 16:52