Stawki za bydło rosną nieprzerwanie. Zakłady ubojowe nadal wykazują duże zapotrzebowanie na żywiec wołowy: byki, jałówki i krowy. Dlatego podnoszą swoje cenniki, szczególnie w odniesieniu do krów.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,40 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11-12 zł/kg, a za krowy - 7,80 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny krów dochodzą do 17 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 31.01.2022 – 06.02.2022 roku średnia cena bydła wynosiła 9,51 zł za kg. To prawie o 41 proc. więcej niż rok wcześniej.
W Niemczech ceny bydła też poszły w górę. Pękła bariera 5 euro/kg
Także w Niemczech boom na bydło trwa w najlepsze. W drugim tygodniu lutego Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG) poinformowało, że ceny bydła znów poszły w górę. Zdziwiło to obserwatorów rynku, którzy spodziewali się wyhamowania wzrostu cen. Obecnie niemieccy farmerzy dostają za byka w kl. R3 4,96 euro/kg. A w klasie U3 ceny przebiły barierę 5 euro/kg.
Z danych Meat Market Observatory wynika, że w UE średnia cena bydła wynosiła 4,5 euro/kg w kl. URO.
Czy ceny bydła będą jeszcze rosnąć?
Spadki pogłowia i mniejsza produkcja wołowiny obserwowane są praktycznie we wszystkich krajach Unii Europejskiej. To oczywiście przekłada się na wzrost cen. Zdaniem analityków trend ten utrzyma się w najbliższych miesiącach.
- Ograniczona podaż, jeśli wolumen importu z krajów trzecich do Europy nie wzrośnie skokowo, będzie w dalszym ciągu kluczowym czynnikiem utrzymania aktualnego poziomu cen lub niewielkiego trendu wzrostowego – oceniają eksperci banku ING.
Ceny skupu żywca wołowego w Polsce
Osi Poland Foodworks – byki 18,50 zł/kg (kl. O) (wzrost o 50 gr), jałówki 17,50 zł/kg (kl. O) (wzrost o 50 gr), krowy 16,00 zł/kg (kl. O) (wzrost o 30 gr);
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – byki 11,00 zł/kg (wzrost o 50 gr), jałówki 11 zł/kg (wzrost o 1 zł), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – byki: 18,4 zł/kg ( kl. O) (bez zmian), 19,0 zł/kg (kl. R) (bez zmian), jałówki: 17,8 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 18,4 zł/kg (kl. R) (bez zmian);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – byki 8,00 – 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,00 – 9,00 zł/kg (bez zmian); krowy 2,80 - 5,60 zł/kg (bez zmian);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody– byki 19,20 zł/kg (kl. O) (wzrost o 20 gr), 19,60 zł/kg (kl. R,) (wzrost o 20 gr) 19,8 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (wzrost o 20 gr), jałówki 18,00 zł/kg (kl. O) (wzrost o 20 gr), 18,60 zł/kg (kl. R) (wzrost o 60 gr), krowy 16,00 zł/kg (320 kg mięsa) (wzrost o 1 zł);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8,00 - 11,00 zł/kg (wzrost o 1 zł), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 10,20 zł/kg (bez zmian), jałówki - 8,40 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski, Damasławek – byki 9,50 zł/kg (spadek o 90 gr), jałówki 8,50 - 9,50 zł/kg (spadek o 30 gr), krowy – 8,50 zł/kg (wzrost o 1,50 zł).
Kamila Szałaj
oprac cen. M. Czubak
fot. J. Nuckowski