Coraz więcej obszarów Polski objętych jest restrykcjami w związku z ASF. To powoduje, że żywca wieprzowego zaczyna brakować na rynku, ale fakt ten na razie nie znajduje odzwierciedlenia w cennikach. W porównaniu do stawek oferowanych za świnie pod koniec pierwszego tygodnia sierpnia, większość zakładów nie podniosła cen. Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej tłumaczy to brakiem impulsu popytowego ze strony Chin, przez co większe partie wieprzowiny lokowane są na unijnym rynku. Poza tym w Polsce w strefach wolnych od ASF ceny skupu są wyższe niż w krajach zachodnich, więc przetwórcy coraz częściej importują tuczniki do uboju.
Jakie są ceny skupu żywca wieprzowego w punktach skupu?
Tak prezentują się ceny żywca wieprzowego w Polsce (dane na dzień 13 sierpnia):
Kujawsko-pomorskie:
- Kwiecińscy, Żnin– 4,55 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – 4,2–4,8 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie:
- Złotex, Złoczew – 4,7 zł/kg (bez zmian);
- PPUH Kawiks Patoki – 4,2-4,8 zł/kg (bez zmian);
- Marciniak Sędzimirowice – 4,7 zł/kg (bez zmian);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody – 4,0–4,6 zł/kg (bez zmian), 6,1 zł/kg (wbc kl. E, bez zmian), maciory 2,5 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – 4,65 zł/kg (wzrost o 55 gr);
Opolskie:
- Nosal Otmuchów – 4,9 zł/kg (wzrost o 10 gr);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kośc.– 4,7–4,9 zł/kg (spadek o 10 gr);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole – 5 zł/kg (wzrost o 20 gr);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski – 4,6 zł/kg (spadek o 40 gr);
- Mróz – 6,3 zł/kg (wbc kl. E) (spadek o 10 gr).
Jakie są ceny skupu żywca wołowego?
W porównaniu do pierwszego tygodnia sierpnia, ceny skupu bydła w kilku zakładach wzrosły. Spowodowane jest to mniejszą podażą nie tylko w Polsce, ale i na rynkach zagranicznych.
Osi Poland Foodworks – byki 15 zł/kg (kl. O) (wzrost o 40 gr), jałówki 13,2 zł/kg (kl. O) (wzrost o 80 gr), krowy 12,6 zł/kg (kl. O) (bez zmian);
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – byki 7,0–8,9 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,0–8,5 zł/kg (bez zmian), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – byki: 14,4 zł/kg (kl. O), 15,0 zł/kg (kl. R), jałówki: 13,8 zł/kg (kl. O), 14,4 zł/kg (kl. R) (wszystkie ceny bez zmian);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – byki 7,0– 8 zł/kg (wzrost o 10 gr), jałówki 6-7 zł/kg (wzrost o 50 gr);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody– byki 15,0 zł/kg (O), 15,4 zł/kg (R,) 15,6 zł/kg (U pow. 10 szt.), jałówki 13,8 zł/ kg (O), 14,4 zł/kg (R), 14,6 zł/kg (U), krowy 12,8 zł/kg (320 kg mięsa) (wszystkie ceny bez zmian);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 6-7 zł/kg (wzrost o 40 gr), jałówki 5-6 zł/kg (spadek o 50 gr);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 8,1–8,4 zł/kg (bez zmian), jałówki do 6,5–7,5 zł/kg 9spadek o 10 gr), krowy do 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski, Damasławek – byki 7,2–8,3 zł/kg (spadek o 10 gr), jałówki 5,0–7,5 zł/kg (bez zmian), krowy – 5,0–6,4 zł/kg (bez zmian).
Oprac. Kamila Szałaj
fot. arch. Tygodnika Poradnika Rolniczego