W grudniu sprzedaż mięsa i wędlin wzrasta o 30 proc.
Dla sieci handlowych grudzień to czas najlepszych żniw. Już teraz zacierają ręce, bo w tym terminie sprzedaż przetworów mięsnych wzrasta nawet o 30 proc. w stosunku do pozostałych miesięcy. Konsumenci chętnie sięgają nie tylko po polędwicę, piersi z kurczaka czy szynkę, ale także po produkty z wyższej półki, np. drogie wędliny.
I chociaż te w tym roku mogą być wyjątkowo drogie, bo ceny wyrobów mięsnych w sklepach podskoczyły o 8 proc. w porównaniu do ubiegłego roku, to i tak znajdą nabywcę. Konsumenci w obawie przed zapowiadanymi po Nowym Roku skokami cen żywności będą chcieli zrobić zapasy. Bo jak ostrzega Grzegorz Rykaczewski z Santander Bank, prawdziwa drożyzna dopiero nadchodzi.
- Proces przenoszenia na odbiorców wyższych kosztów surowców, produkcji i transportu jest rozłożony w czasie. To wynika z zawartych kontraktów. Trendy obserwowane dzisiaj konsumenci odczują dopiero w kolejnych miesiącach – wyjaśnia ekspert.
Mimo inflacji Polacy nie będą oszczędzać na mięsie na Święta
Tak więc nie ma wątpliwości - ceny produktów mięsnych będą jeszcze wyższe. Cz...