Europejczycy nie chcą jeść mięsa?
Zmiana nawyków żywieniowych Europejczyków w kierunku mniejszego spożycia wołowiny i wieprzowiny stanowią główny czynnik kształtujący stagnację na rynku, której nie jest w stanie zrekompensować spodziewany wzrost popytu na mięso drobiowe i baraninę. Przewiduje się, że spożycie mięsa w UE na mieszkańca spadnie z 68 kg w 2022 r. do 67,5 kg na osobę w 2025 r.
Jak zmieni się produkcja mięsa w UE?
Według szacunków produkcja wołowiny w 2022 r. spadnie o -1,4% do 6,8 mln ton w porównaniu ze średnią produkcją z lat 2019-2021. Produkcja wieprzowiny zmniejszy się o -1% do 23,5 mln ton, z kolei produkcja drobiu wzrośnie o +0,6% do 13,7 mln ton. W 2022 r. produkcja baraniny nieznacznie spadnie o -0,5% do 637 tys. ton, ale od 2023 r. będzie stale rosła, osiągając 648 tys. ton do 2025 r.
Odwrotny trend w krajach rozwijających się
Podczas gdy unijny rynek mięsa pozostanie w impasie, globalne spożycie mięsa będzie rosło w średnim rocznym tempie +1,4%, głównie za sprawą rosnących dochodów w krajach rozwijających się.
Oprac. Kamila Dłużewicz
na post. EuroMeatNews
fot. Unsplash