Andrzej Talarczyk uprawia bób od 15 lat. W 16-hektarowym gospodarstwie bób ma ważną pozycję, zajmując około 10 ha. Przyspieszana uprawa pozwala na powtórne wykorzystanie pola w sezonie. Po zbiorze bobu sukcesywnie na 6 hektarach jest sadzona kapusta pekińska odmiany Bilko oraz na powierzchni 3 hektarów brokuły.
Praca od stycznia
– Za najwcześniejszy plon wyłuskanych i zapakowanych nasion bobu w minionym roku dostawaliśmy 17 zł/kg – mówi Andrzej Talarczyk, wspominając ostatni sezon. Ale nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę, że chodzimy koło niego już od stycznia – dodaje.
Pierwszy wysiew nasion bobu robimy w końcu stycznia do wielodoniczek 96-komórkowych, wypełnionych podłożem i ustawionych w ogrzewanym tunelu foliowym. Siejemy po dwa nasiona do jednej komórki.
Sadzenie rozsady przypada zwykle na koniec marca, ale w tym roku posadziliśmy wcześniej – 16 marca. – Sadzimy bób sadzarką w rozstawie 65 cm – pokazuje pan Andrzej. Zaraz po posadzeniu rośliny są przykrywane agrowłókniną.
W dniu sadzenia rozsady zakładana jest kolejna plantacja – z siewu do gruntu. Siew, a właściwie trzeba by powiedzieć sadzenie, robimy też sadzarką w rozstawie 65 cm, rzucając jednocześnie po trzy nasiona. – Używamy tej samej sadzarki co do kapusty, zmieniamy tylko redliczki – mówi właściciel. Tuż po siewie kładziemy włókninę.
Kolejne siewy, po 3 hektary, Talarczykowie robią co dwa tygodnie, już bez okrycia. Chodzi o to, aby zbiory bobu trwały nieprzerwanie przez 1,5 miesiąca. W minionym roku pierwszy zbiór miał miejsce 16 czerwca. Uprawa bobu, zbiory, łuskanie wymagają wielu roboczogodzin. Talarczykowie mają w sezonie kilkunastu pracowników.
- Dorota i Andrzej Talarczykowie miejscowość: Kępa Wielka (gmina Zaniemyśl, powiat średzki, Wielkopolska) gospodarstwo: 16 ha, w tym 10 ha bobu i 5 ha borówki amerykańskiej
Kupują trzmiele
– Pola nawoziliśmy obornikiem – przekazuje gospodarz. Do nasion bobu wykorzystujemy szczepionkę zawierającą bakterie brodawkowe Rhizobium. Chwasty zwalczamy mechanicznie. Przeważnie trzy razy jeździmy pielnikiem, poprawki są robione ręcznie.
Dalszy ciąg artykułu przeczytasz w WiOM 5/2020.
Artykuł pochodzi z miesięcznika „WiOM Warzywa i Owoce Miękkie “.
Jeżeli chcesz przeczytać więcej artykułów na temat uprawy warzyw, zamów egzemplarz próbny WiOM.
Jeżeli chcesz przeczytać więcej artykułów na temat uprawy warzyw, zamów egzemplarz próbny WiOM.
Wyślij SMS-a o treści TPR.WIOM na nr 4321. Oddzwonimy