Zwykle na zapewnienie zapasów kiszonki wystarcza 17 ha. Reszta kukurydzy zbierana jest na ziarno sprzedawane na mokro.
– Nie mam suszarni, nie mam magazynów i sprzedaję ziarno mokre. To w moim przypadku najlepsze rozwiązanie – mówi Dariusz Kostemski.
Kukurydzę na ziarno i kiszonkę gospodarz sieje w zagęszczeniu do 85 tys. ziaren na hektar
Rolnik pasjonuje się uprawą kukurydzy. Dla bezpieczeństwa uprawia wiele odmian dopasowanych do stanowiska uprawy i korzysta z genetyki kilku firm. Na ziarno już kolejny sezon wybiera z hodowli Mas Seed sprawdzoną odmianę MAS 23M a na kiszonkę odmianę Halk, MAS 26B i MAS 25B, z Limagrain odmianę LG31205 z przeznaczeniem na ziarno i kiszonkę oraz z firmy farmsaat odmianę Farmmorene. Granicą wczesności wyboru odmian na kiszonkę jest FAO 250, a na ziarno FAO 220–230. Sprawdzone odmiany zostają w gospodarstwie na dłużej, ale poszukiwania lepszych trwają. Zawsze na próbę gospodarz wprowadza w każdym sezonie na mniejszym areale dwie nowości i porównuje ze sprawdzonymi.
– Odmiana MAS 23M ma cechę szczególnie pożądaną w moim gospodarstwie – mówi Dariusz Kostemski. – Jest plenna, a przede wszystkim niska. Na...