StoryEditorWiadomości rolnicze

Głownia guzowata kukurydzy – co wpływa na jej rozwój? Jakie zaprawy stosować?

05.12.2022., 14:12h
Spośród zidentyfikowanych chorób występujących w Polsce w uprawie kukurydzy, za najgroźniejsze naukowcy uznają: fuzariozę kolb, zgniliznę korzeni, zgorzel podstawy łodygi oraz głownię guzowatą kukurydzy.

Skala porażenia tymi chorobami zależy w każdym sezonie od presji szkodników, zwłaszcza ploniarki zbożówki oraz od warunków pogodowych. Czynnikiem sprzyjającym jest oczywiście monokultura.

Głownia guzowata kukurydzy infekuje rośliny przez rany

A jaka jest szkodliwość tej ostatniej – głowni guzowatej kukurydzy (Ustilago maydis). Przy umiarkowanym porażeniu szkodliwość jest niewielka i tylko przy dużej presji i porażeniu kolb kukurydzy może dochodzić do poważnych strat w plonie kukurydzy ziarnowej. Przy zbiorze na kiszonkę duży udział głowni guzowatej ma oczywiście wpływ na smakowitość paszy. Trzeba jednak podkreślić, że grzyby głowni guzowatej kukurydzy nie wytwarzają mikotoksyn, a zatem nie ma w przypadku tej choroby obaw o zdrowie zwierząt i ludzi.

Chcę dziś przypomnieć istotne elementy z biologii rozwoju sprawcy głowni guzowatej, bo w tym roku lokalnie wystąpiła w sporym nasileniu. Wpływ na to miały przede wszystkim warunki pogodowe i skala uszkodzeń kukurydzy przez szkodniki, przymrozki, gradobicia i suszę. Przy powszechnej uprawie kukurydzy bank zarodników sprawcy choroby jest w całym kraju wystarczający, aby infekować. Musi być sp...

Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 23:38