– Zmienia się nasza oferta i rozwiązania związane z ochroną roślin. Przez lata dominowały produkty chemiczne. To im zawdzięczana jest zielona rewolucja. Konieczne było operowanie nazwami substancji aktywnie czynnych. Obecnie dochodzi do ogromnych przeobrażeń. Za kilka lat niezbędna będzie znajomość środków biologicznych zawierających bakterie i organizmy pożyteczne. Są to rozwiązania wydajne, w wielu przypadkach nawet bardziej niż te chemiczne. Czynniki szkodliwe nie uodporniają się na nie. Stoimy u progu wielkich zmian. Z jednej strony mamy do czynienia z końcem rozwoju technologii chemicznych, jednak jeszcze nie została stworzona swobodna ścieżka wykorzystania rozwiązań biologicznych. Proces ten jednak już się zaczął – mówił dr Marek Tański, prezes spółki Elvita podczas konferencji „Wszystko zaczyna się od… mikroorganizmów. Ich rola w produkcji żywności”.
Wszechstronne bakterie
Konferencja odbyła się w Gospodarstwie Rolnym Brassica Zbigniewa Lebiedzinskiego, które położone jest w miejscowości Dziennice, niedaleko Inowrocławia. Specjalizuje się ono w produkcji kapusty oraz ogórków. Całość produkcji jest przetwarzana....