Zanim przejdę do sedna tematu chcę zaciekawić pewnymi informacjami z żywienia roślin, które niby znamy z biologii, a umykają nam w praktyce rolniczej. Otóż rośliny – mimo że w ich składzie znajduje się ponad 90 pierwiastków chemicznych – do rozwoju potrzebują 16 niezbędnych. To one są brane pod uwagę przy nawożeniu pod zakładany plon i co najciekawsze – o tych najważniejszych mało mówimy i piszemy, bo nie stosujemy w nawożeniu. No może poza dwutlenkiem węgla, którym dokarmia się (podnosi jego stężenie) rośliny w szklarniach.
Warto regularnie badać gleby
W składzie roślin największy udział ma woda (przeciętnie 70% składu roślin), substancje organiczne (27%) i składniki mineralne popielne (3%). Podstawowymi składnikami budulcowymi masy organicznej roślin są: węgiel, tlen i wodór, 6 podstawowych makroelementów pobieranych w większych ilościach (azot, fosfor, potas, siarka, wapń i magnez) i 7 mikroelementów (żelazo, mangan, miedź, cynk, molibden, bor i chlor). Rośliny przez system korzeniowy pobierają wodę, tlen, związki mineralne i niektóre organiczne, a przez liście dwutlenek węgla, tlen, wodę i rozpuszczalne związki....