Rzepaki posiane na 35 ha w technologii bezorkowej
Jarosław Miściur prowadzi gospodarstwo rolne w Policzyźnie w powiecie lubelskim od 2003 r. Specjalizuje się w produkcji roślinnej prowadzonej na ok. 145 ha. W uprawie znajdują się przede wszystkim gleby klas IIIa i IIIb. Oprócz tego także niewielka liczba działek klasy II i IVa. To gleby średnie, głównie less na podłożu gliniastym, dobrze magazynujący wodę, z dobrym potencjałem plonotwórczym.
Na 35 ha jesienią ub. roku rolnik zasiał rzepaki. W technologii bezorkowej, stanowisko przygotowywał przy wykprzystaniu grubera. Decydując o tym, jakie odmiany trafią do produkcji, Jarosław Miściur bierze pod uwagę szereg czynników. Zwraca m.in. uwagę na to, jakie odmiany znajdują się na liście odmian zalecanych COBORU dla danego województwa. Co jeszcze decyduje o wyborze?
Jakie cechy odmianowe rolnik bierze pod uwagę przy zakupie materiału siewnego?
- Z cech odmianowych istotna jest też zimnotrwałość oraz wigor jesienny – stwierdza pan Jarosław. – Staram się też, aby były to odmiany posiadające geny odporności na choroby groźne dla rzepaku czyli na kiłę, suchą zgniliznę kapustnych i żółtaczkę rzepy....