StoryEditornawożenie

Jak nawozić jęczmień browarny?

13.05.2020., 11:05h
– Jęczmień browarny uprawiam od 8 lat, więc swoją sprawdzoną technologię już wypracowałem. Najważniejsze, żeby całe nawożenie poszło w jednej dawce. Zwłaszcza azotu nie można dzielić, bo każdy podział i każda późniejsza dawka to podbijanie białka – wyjaśnia Marcin Łyżwa, właściciel gospodarstwa w Górach Lubiańskich.
Jak wzrośnie białko, jęczmień nie będzie trzymał parametrów jęczmienia browarnego. Białko w ziarnie dla browaru powinno mieścić się w przedziale od 9,5 do 11,5 proc., czyli odwrotnie niż przy jęczmieniu paszowym.

Zapotrzebowanie na podstawie zasobności gleb i przewidywanego plonu

Jak mówią rolnicy, „każdy browar może być paszą, ale nie odwrotnie”. Rolnik w tym roku pod jęczmień browarny zastosował 200 kg nawozu NPK 8:20:30 i 160 kg mocznika, wszystko poszło od razu pod korzeń i to tyle, jeżeli chodzi o nawożenie. Odpowiednio dobrane i zbilansowane nawożenie fosforem i potasem zwiększa odporność jęczmienia jarego browarnego na choroby, niedobory wody, czy wyleganie.

Należy pamiętać, że w przypadku jęczmienia browarnego poprawek nie ma, niczego nie dosypiemy, nie nadrobimy nawożenia w trakcie wegetacji, ponieważ stracimy parametry ziarna, pożądane dla jęczmienia browarnego. Słabo rozwinięty system korzeniowy jęczmienia, to słabsze pobieranie składników pokarmowych i wody z gleby. Roślina powinna mieć podane to czego najbardziej potrzebuje w odpowiednim terminie.

Jęczmień siałem 6 i 7 kwietnia, a później przez cały kwiecie...
Pozostało 83% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 06:06