StoryEditorkukurydza

Jak wybrać odmianę kukurydzy na kiszonkę, która charakteryzuje się podwyższoną strawnością?

04.03.2020., 19:03h
Podstawową paszą objętościową stosowaną w żywieniu bydła mlecznego i opasowego jest kiszonka z całych roślin kukurydzy. U prawidłowo żywionych zwierząt źródłem energii są węglowodany i tłuszcz zawarte w paszy. W żywieniu krów mlecznych kluczowym parametrem kiszonki obok odpowiednio wysokiej koncentracji energii jest jakość i strawność włókna.
Rozbijając kiszonkę z kukurydzy na czynniki pierwsze da się zauważyć, że zawartość tłuszczu jest w niej niewielka. Tłuszcz stanowi zaledwie ok. 3% suchej masy kiszonki i dlatego o jej wartości energetycznej decydują węglowodany, tj. cukry proste, skrobia oraz włókno surowe.

Czynniki ograniczające strawność

Skrobia i cukry stanowią 35– 40% suchej masy kiszonki z kukurydzy i są bardzo dobrze trawione przez przeżuwacze. Ich strawność wynosi 93–100%. Na włókno surowe składają się natomiast składniki ścian komórkowych rośliny, takie jak celuloza, hemiceluloza czy pektyny. Włókno jest znacznie gorzej strawne, przy czym ich rozkładem u przeżuwaczy zajmują się mikroorganizmy bytujące w przedżołądkach.

Strawność włókna z kiszonek z kukurydzy waha się od 30 do 50%. To dość duża rozpiętość, a wszystko przez ligninę będącą składnikiem włókna surowego, choć z chemicznego punktu widzenia nie jest ona węglowodanem. Jednak w paszy występuje w naturalnym kompleksie z celulozą i jest razem z nią oznaczana. Lignina nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy. Niestety, podczas wzrostu rośliny zwiększa się ilość ligni...
Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 06:09