Na początku października w Szlangowie, niedaleko Starego Pola, odbyło się spotkanie „Zatrzymaj Wodę” organizowane w ramach operacji „Pomorskie Partnerstwa Wodne”. Omawiane były między innymi zagadnienia dotyczące zakładania upraw bezorkowych i takiego ich prowadzenia, aby w gruncie zostało jak najwięcej wody. Glebę najprościej można podzielić na lekką i ciężką. Obydwie mają różne możliwości magazynowania wody, co wynika głównie z ich składu granulometrycznego.
Woda nie jest w pełni wykorzystywna
– Pewna część wody znajdująca się w glebie nie jest dostępna do użytku rolniczego. Ta woda służy tylko i wyłącznie do otaczania cząsteczek gleby. Jest to woda higroskopowa, która w glebie znajduje się zawsze. W glebie jest też woda błonkowata, która jest trudno dostępna. Rolnicy doskonale zdają sobie sprawę, że kiedy posieją żyto, łubin żółty lub wąskolistny, to te rośliny sobie poradzą. Potrafią bowiem korzystać z wody błonkowatej. Inne rośliny jak owies, ziemniaki, pszenica czy rzepak już nie. Dopiero trzeci rodzaj wody – błonkowata „kątowa”, może być w pełni wykorzystywana przez wszystkie rośliny – ...