Produkcja kukurydzy w Polsce rośnie z roku na rok
Największymi producentami kukurydzy są Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Argentyna. Niektóre państwa dokonują zbiorów kukurydzy już dwa razy w ciągu roku. Polska nie może się na razie z nimi równać, chociaż roczne zbiory kukurydzy w naszym kraju wynoszą ok. 3,5 mln ton, a areał upraw wynosi ponad 1 mln ha. Rośnie również eksport. W I kwartale 2020 roku wyniósł 234,5 tys. ton.
Prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy, Tadeusz Michalski, zauważa, że jej produkcja w Polsce mogłaby być jeszcze większa, jeżeli znalazłby się na nią stały odbiorca energetyczny. Ostatnie 10-lecie przyniosło przyrost światowych zbiorów o 36 proc. Żadna inna roślina uprawna nie uzyskała takiego poziomu. Dużą zasługę w tym sukcesie ma genetyka roślin, która pozwoliła na stworzenie szeregu odmian dostosowanych do warunków klimatycznych.
Genetyka roślin pozwala na tworzenie coraz doskonalszych odmian
Modyfikacja jednego genu w kukurydzy pozwala na uzyskanie plonów nawet o 10 proc. wyższych i to niezależnie od warunków uprawy. Szereg zastosowań kukurydzy w przemyśle wpływa na jej potencjał i możliwości uprawy, poczynając od produkcji paszy dla zwierząt, paliw oraz materiałów biodegradowalnych. Jedynie czego nie da się uzyskać obecnie, to znacznego przyspieszenia okresu wzrostu rośliny. Jednak najnowsze badania pozwalają wierzyć i że to się wkrótce dokona, ponieważ zmiana genu pozwoliła już na 10 proc. przyśpieszenie wzrostu. Nowa odmiana ma większe liście, dzięki czemu proces fotosyntezy jest odpowiednio wydajniejszy. Rośliny te lepiej przyswajają azot z gleby.
Wszechstronne wykorzystanie kukurydzy w przemyśle, nie tylko rolno-spożywczym
Wszechstronność wykorzystania kukurydzy (pasze, kasze, mąki, produkcja skrobi) sprawia, że już teraz w Polsce ustępuje ona tylko pszenicy, a w innych krajach jest zbożem numer jeden. Poza zastosowaniem w przemyśle spożywczym, z kukurydzy powstają już:
- części do samochodów,
- ekologiczny plastik,
- ubrania i inne tekstylia,
- paliwa.
Czym się wyróżnia biomasa kukurydziana?
Biomasa kukurydziana powstaje po zbiorze nasion i to ją wyróżnia spośród innych roślin energetycznych. Dodatkowo kukurydza, a także trzcina cukrowa, jest głównym surowcem do produkcji bioetanolu, który stanowi 94% udziału wśród biopaliw. Obecnie wiele państw zastępuje paliwa kopalne biopaliwami, np. USA, które przerabiają niemal 150 mln ton ziarna kukurydzy na bioetanol. Jest to dwa razy większa ilość niż łącznie wynosi produkcja w całej UE.
– Praktycznie wszędzie można już spotkać kukurydzę, czy inaczej mówiąc, kukurydza jest dobra na wszystko. To roślina o szalenie dużych możliwościach i dzięki temu zainteresowanie nią rolników rośnie – podkreśla Tadeusz Michalski.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Na podstawie Newseria
Zdjęcie: Pixabay