Kluczowe parametry do idealnej kiszonki z kukurydzy
W wielu gospodarstwach mlecznych kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą. Dlatego tak ważne jest jej odpowiednie przygotowanie.
Jak podają eksperci Limagrain Polska, warto przy tym pamiętać o kilka liczbach związanych z uprawą i zbiorem kukurydzy na kiszonkę:
- uprawa powinna trwać ok. 6 miesięcy;
- zbiór powinien nastąpić w ciągu 1 dnia;
- kiszonka z tej kukurydzy powinna być skarmiana przez 12 miesięcy;
- 30–35% powinien wynosić poziom zawartości suchej masy w kukurydzy w momencie jej zbioru.
Jak samodzielnie w domowych warunkach przeprowadzić test na zawartość suchej masy w kukurydzy?
Eksperci z Limagrain prowadzą Monitoring Suchej Masy w kukurydzy w kilku wybranych punktach w kraju. I choć te dane mogą być wskazówką do tego czy w danym regionie już należy zbierać kukurydzę na kiszonkę, czy jeszcze się wstrzymać, to i tak najlepiej przeprowadzić własny test.
Jak w domowych warunkach sprawdzić zawartość suchej masy w kukurydzy?
- Należy pobrać z pola kilka reprezentatywnych roślin kukurydzy i następnie rozdrobnić je sieczkarnią, rębakiem do gałęzi lub nawet sekatorem. Należy pociąć zarówno liście, jak i łodygi oraz każdy z ziarniaków;
- Następnie należy dobrze wymieszać taką sieczkę;
- Z sieczki trzeba pobrać próbkę 100-gramową;
- Taką próbkę trzeba wysuszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów
- Zważyć wysuszoną próbkę.
Waga wysuszonej próby w porównaniu do wagi próby ze świeżą sieczką stanowi jednocześnie procentowy wynik zawartości suchej masy w kukurydzy.
Zawartość suchej masy w kukurydzy w poszczególnych warunkach
Na podstawie danych przeprowadzonych przez ekspertów z Limagrain Polska od 24 do 31 sierpnia 2019 roku wynika, że zawartość suchej masy w kukurydzy w poszczególnych województwach wyglądała następująco:
kujawsko-pomorskie:
- FAO 230 – 37%
- FAO 250 – 31%
- FAO 270 – 35%
łódzkie:
- FAO 230 – 40%
- FAO 240 – 40%
- FAO 250 – 40%
- FAO 270 – 40%
opolskie:
- FAO 230 – 40%
- FAO 240 – 40%
- FAO 250 – 40%
- FAO 270 – 40%
świętokrzyskie:
- FAO 230 – 40%
- FAO 240 – 40%
- FAO 250 – 40%
- FAO 270 – 40%
wielkopolskie:
- FAO 230 – 41%
- FAO 240 – 39%
- FAO 250 – 34%
- FAO 270 – 35%
Dane dotyczące zwartość suchej masy w kukurydzy w poszczególnych regionach można śledzić na bieżąco na stronie internetowej Ekspert kiszonkowy Limagrain Polska.
Paweł Mikos