StoryEditorKukurydza

Monitoring Suchej Masy Kukurydzy – stan na 31 sierpnia

03.09.2019., 09:09h
W niektórych województwach zawartości suchej masy w kukurydzy już przekroczyła wartości graniczne i kto do tej pory jej nie sprzątnął powinien uczynić to jak najszybciej. Z kolei w woj. kujawsko-pomorskim czy wielkopolskim kukurydza o FAO 250 i FAO 270 jest idealna do zbioru na kiszonkę.

Kluczowe parametry do idealnej kiszonki z kukurydzy

W wielu gospodarstwach mlecznych kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą. Dlatego tak ważne jest jej odpowiednie przygotowanie. 

Jak podają eksperci Limagrain Polska, warto przy tym pamiętać o kilka liczbach związanych z uprawą i zbiorem kukurydzy na kiszonkę: 

  • uprawa powinna trwać ok. 6 miesięcy; 
  • zbiór powinien nastąpić w ciągu 1 dnia; 
  • kiszonka z tej kukurydzy powinna być skarmiana przez 12 miesięcy;
  • 30–35% powinien wynosić poziom zawartości suchej masy w kukurydzy w momencie jej zbioru.  

Jak samodzielnie w domowych warunkach przeprowadzić test na zawartość suchej masy w kukurydzy? 

Eksperci z Limagrain prowadzą Monitoring Suchej Masy w kukurydzy w kilku wybranych punktach w kraju. I choć te dane mogą być wskazówką do tego czy w danym regionie już należy zbierać kukurydzę na kiszonkę, czy jeszcze się wstrzymać, to i tak najlepiej przeprowadzić własny test. 

Jak w domowych warunkach sprawdzić zawartość suchej masy w kukurydzy? 

  1. Należy pobrać z pola kilka reprezentatywnych roślin kukurydzy i następnie rozdrobnić je sieczkarnią, rębakiem do gałęzi lub nawet sekatorem. Należy pociąć zarówno liście, jak i łodygi oraz każdy z ziarniaków;
  2. Następnie należy dobrze wymieszać taką sieczkę;
  3. Z sieczki trzeba pobrać próbkę 100-gramową; 
  4. Taką próbkę trzeba wysuszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów 
  5. Zważyć wysuszoną próbkę.  

Waga wysuszonej próby w porównaniu do wagi próby ze świeżą sieczką stanowi jednocześnie procentowy wynik zawartości suchej masy w kukurydzy.

 

Zawartość suchej masy w kukurydzy w poszczególnych warunkach 

Na podstawie danych przeprowadzonych przez ekspertów z Limagrain Polska od 24 do 31 sierpnia 2019 roku wynika, że zawartość suchej masy w kukurydzy w poszczególnych województwach wyglądała następująco:

kujawsko-pomorskie: 

  • FAO 230 – 37%
  • FAO 250 – 31%
  • FAO 270 – 35% 

łódzkie: 

  • FAO 230 – 40%
  • FAO 240 – 40%
  • FAO 250 – 40%
  • FAO 270 – 40%

opolskie: 

  • FAO 230 – 40%
  • FAO 240 – 40%
  • FAO 250 – 40%
  • FAO 270 – 40%

świętokrzyskie: 

  • FAO 230 – 40%
  • FAO 240 – 40%
  • FAO 250 – 40%
  • FAO 270 – 40%

wielkopolskie: 

  • FAO 230 – 41%
  • FAO 240 – 39%
  • FAO 250 – 34%
  • FAO 270 – 35%

Monitoring Suchej Masy Kukurydzy – stan na 31 sierpnia 2019

Dane dotyczące zwartość suchej masy w kukurydzy w poszczególnych regionach można śledzić na bieżąco na stronie internetowej Ekspert kiszonkowy Limagrain Polska. 

Paweł Mikos  
Fot. Paweł Mikos

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 02:07