Aktywność pszczół i owadów zapylających ma bez wątpienia znaczący wpływ na wielkość i jakość plonu. Aż 264 gatunki roślin uprawianych na świecie są całkowicie lub częściowo uzależnione od zapylania, a około 1/10 masy żywności na świecie pochodzi z roślin zapylanych przez owady.
Dobrostan zapylaczy zależy od współpracy pszczelarzy i rolników, a jak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin (PSOR), jest ona dobra. Obecnie większość pszczelarzy (74%) współpracuje z rolnikami. 65% ankietowanych pszczelarzy określa tę współpracę jako dobrą lub bardzo dobrą. Wśród rolników i sadowników odsetek zadowolonych ze współpracy wyniósł 90%. Pszczelarze często współpracę rozpoczynają od sprawdzenia dostępności miejsca dla pasieki i kontaktują się z właścicielem. Zainteresowani rolnicy tak planują prace na polu lub w sadzie, w tym zabiegi ochrony roślin, aby wykonywać je bezpiecznie dla pszczół i innych owadów.
– Współpraca rolnika i pszczelarza jest niezbędna do tworzenia zrównoważonego rolnictwa. Dlatego angażujemy się w propagowanie takiej współpracy opartej na partnerskich zasadach i poszanowaniu specyfiki pracy obu stron. To jedno z przesłań prowadzonej przez nas ogólnopolskiej kampanii #PomagamyPszczołomBezLipy” – powiedziała Aleksandra Mrowiec, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin.
"Pszczelarz Roku" nagrodą za dobre praktyki pszczelarskie
Dobre praktyki pszczelarskie nagradza już od 6 lat Fundacja Akademia Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju, organizator Ogólnopolskiego Konkursu „Pszczelarz Roku”. Tegoroczny konkurs obejmuje również współpracę z rolnikami, a do grona partnerów wydarzenia dołączyło Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, które wspólnie z Fundacją przygotowało specjalną nagrodę dla najlepszej pary pszczelarz-rolnik za współpracę przekładającą się na obopólne zyski. Laureatów poznamy wkrótce.
Marek Kalinowski
Za informacją PSOR
Zdjęcie: Pixabay
Zdjęcie: Pixabay