– Startowaliśmy z żoną trzydzieści lat temu praktycznie od zera – wspomina Sławomir Hałabis. – Dwa hektary, żadnych maszyn ani budynków gospodarczych.
Teraz państwo Hałabisowie uprawiają 78 ha (w większości własnych), a także zajmują się produkcją tuczników (1500 rocznie), obecnie w cyklu otwartym. W ub. roku uruchomili przydomową masarnię, gdzie z surowca pochodzącego z własnej produkcji wytwarzają wędliny sprzedawane w ramach RHD. Rodzinne gospodarstwo w Górach w pow. kraśnickim prowadzą wspólnie z synem Marcinem.
– Hodowla świń to w naszej rodzinie tradycja od kilku pokoleń – mówi Marcin Hałabis. – A "po drodze" były prowadzone przez nas jeszcze punkty skupu żywca, czy transport tuczników do zakładów mięsnych – dodaje jego ojciec.
- Zboża są uprawiane w gospodarstwie na cele paszowe
Gospodarstwo hoduje świnie na głębokiej ściółce
W gospodarstwie rozważają rozpoczęcie wiosną kompleksowego remontu chlewni i budowę hali. Wysokie ceny praktycznie wszystkiego, co wiąże się z inwestycją nie zachęcają do jej rozpoczęcia. Z drugiej strony, budynek chlewni ma już swoje lata i remont byłby wskazany.
Niezależnie...