Rodzinne gospodarstwo należące do trzech braci Sobczuków ma w sumie 360 ha. – Zaczynaliśmy od 12 ha przejętych od rodziców w 2000 r. – wspomina Marcin Sobczuk. Główna baza gospodarstwa znajduje się w miejscowości Wysokie koło Zamościa, w rodzinnej wsi państwa Sobczuków.
25–letnia tradycja siania rzepaku
Rzepaki są uprawiane w gospodarstwie już od 25 lat, tak więc doświadczeń w uprawie tej rośliny plantatorom nie brakuje. Rzepak zajmuje to samo stanowisko nie częściej niż co cztery lata w następujących sekwencjach: pszenica ozima, burak cukrowy, pszenica jara albo ozima i rzepak lub pszenica ozima, kukurydza, burak cukrowy, pszenica jara albo ozima i rzepak. Tegoroczny siew rzepaku został przeprowadzony między 22 a 28 sierpnia, w sumie na 85 ha.
W gospodarstwie wysiewane są odmiany hybrydowe. Te, które wcześniej najlepiej sprawdzą się w doświadczeniach prowadzonych wspólnie z trzema firmami zajmującymi się hodowlą odmian i dostarczeniem kwalifikowanego materiału siewnego (Bayer, Pioneer i KWS).
– Każda firma ma lepsze i gorsze odmiany. Te najlepsze plonują na porównywalnym poziomie. Ja preferuję odmiany hybrydowe. Charakteryzują się...