W 2017 r. w Polsce zużywano 2,5 kg substancji czynnych na ha. We Włoszech 6,5 kg, w Belgii i Irlandii po 6,8 a w Holandii aż 8 kg. Można więc uznać, że Zielony Ład na tle tych państw w naszym kraju od dawna obowiązuje.
Nie można redukować chemii po równo w każdym kraju
– Komisja podejmie działania mające na celu zmniejszenie stosowania pestycydów chemicznych o 50% do 2030 r. To niejedyny cel, ponieważ działania mają objąć zmniejszenie strat składników pokarmowych, o co najmniej połowę tak, aby nie dopuszczać przy tym do pogarszania żyzności gleby przy zredukowanej ilości nawozów od 20%. Zmniejszenie stosowania środków chemicznych ma być przeprowadzone w trosce o środowisko naturalne. Kłopot polega jednak na tym, że redukcja o połowę powinna być wyznaczona przy uwzględnieniu tego ile się w danym kraju zużywa pestycydów. Polski rolnik zużywa średnio tylko 2,5 kg/ha, holenderski aż 8 kg/ha. Jeśli redukcja obejmie równo każde państwo to we Włoszech, Belgii czy Irlandii po wprowadzeniu Zielonego Ładu będzie się zużywać nadal więcej środków ochrony niż obecnie ma to miejsce w Polsce – mówił prof. dr hab. inż. Marek Korbas...