Przepis 1: Zupa grzybowa z makaronem
Składniki:
- 300 g pieczarek,
- 4 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- kilka suszonych grzybów,
- 4 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- sól pieprz,
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%;
- dodatkowo: makaron cienkie wstążki.
Przepis 2: Wieniec ptysiowy z granatem
- 3/4 szklanki wody,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 75 g masła,
- 5 jajek.
Składniki na krem:
- 600 ml mleka, 6 żółtek,
- 100 g cukru,
- 40 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej.
- Dodatkowo: 1 owoc granatu, cukier puder do posypania.
Przepis 3: Schab w sosie musztardowym
- 600 g schabu,
- sól, pieprz, oregano,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 300 g pieczarek,
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 36%,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- natka pietruszki,
- 2 szklanki bulionu,
- 2 ząbki czosnku.
Przepis 4: Kapusta z grochem i żurawiną
- 100 g grochu połówkowanego,
- sól, pieprz,
- 20 g suszonych grzybów,
- cebula,
- 2 listki laurowe,
- 2 goździki,
- ziele angielskie,
- szczypta cukru,
- 700 g kapusty kiszonej,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oleju.
Przepis 5: Tatar z łososia
- 400 g świeżego łososia,
- 3 łyżki oliwy,
- sok z 1 cytryny,
- sól, pieprz,
- 1 awokado,
- listki rukoli,
- 1 cebula,
- kilka marynowanych grzybów,
- ogórek kiszony, świeży koperek,
- 1 łyżeczka musztardy.
Przepis 6: Rolada drobiowa ze szpinakiem
- 4 filety z kurczaka,
- 300 g szpinaku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- papryka słodka,
- curry.
Przepis 7: Karp w galarecie
Składniki:
- 1 karp (około 1,2 kg),
- 2 marchewki,
- kawałek selera,
- 1 pietruszka,
- 3 listki laurowe,
- kilka ziaren pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki żelatyny,
- 1 cytryna,
- natka pietruszki,
- 10 jajek przepiórczych,
- zielony groszek z puszki.
Wykonanie: Jajka przepiórcze ugotować. Sprawionego karpia pokroić w dzwonka. Głowę karpia wraz z warzywami i przyprawami zalać wodą i zagotować. Do wywaru włożyć kawałki ryby i gotować je 15 minut lub usmażyć na patelni obtoczonego w mące. Delikatnie wyjąć, aby ryba się nie rozpadła, i ułożyć w głębszych półmiskach.
Wywar przecedzić przez sitko, dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści, ostudzić. Dzwonka ułożyć na półmiskach, ułożyć jajka, groszek, kawałki marchewki, pietruszki, plasterki cytryny, natkę pietruszki i delikatnie, najlepiej po łyżce, zalać wywarem. Odstawić do stężenia.
Przepis 8: Ciasto marchewkowe z serowym kleksem
Składniki:
- 300 ml oleju,
- 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki sody,
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
- łyżka cynamonu,
- szczypta soli;
- 30 g cukru pudru,
- 1 tabliczka białej czekolady,
- 1 pomarańcza lub 1 cytryna,
- 50 g masła,
- 300 g serka śmietankowego,
- ozdoby z masy cukrowej lub żelki marchewki.
Przepis 9 : Kotlety rybne ze szpinakiem
Składniki:
- 1/2 kg filetów rybnych (dorsz, mintaj, morszczuk itd.),
- 200 g szpinaku,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- olej do smażenia.
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i szklić do miękkości na rozgrzanym maśle. Dodać szpinak i dalej dusić. Rybę osuszyć ręcznikiem i przepuścić przez maszynkę, razem ze szpinakiem, cebulą i czosnkiem. Dodać kaszę mannę, jajka, przyprawy oraz 4 łyżki bułki tartej i wymieszać.
Uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Przepis 10: Salceson z wiśniami (ciasto)
Składniki:- 1 kostka masła,
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- owoce z kompotu (mogą być agrest, porzeczki, wiśnie itp.),
- 3 łyżki śmietany,
- cukier puder do posypania.
Wykonanie: Masło posiekać z mąką i cukrem na kruszonkę. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno. Do kruszonki włożyć żółtka, kakao, sodę, śmietanę, owoce, pianę i dokładnie wymieszać. Nie ucierać!
Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor 40–45 minut. Gdy ostygnie, posypać cukrem pudrem.
Przepis 11: Pstrąg pieczony z warzywami
Składniki:
- 2 pstrągi,
- 1 batat,
- kilka różyczek kalafiora,
- kilka różyczek brokułu,
- sól, pieprz,
- papryka, oregano,
- zioła prowansalskie,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku.
Wykonanie: Batat pokroić w paski, kalafior i brokuł podzielić na mniejsze części. Warzywa posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, polać oliwą, wymieszać i odstawić. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim ryby. Do środka ryby włożyć wiórki masła oraz pokrojone plastry cebuli.
Ryby z wierzchu natrzeć olejem i oprószyć solą, pieprzem, papryką, oregano. Ryby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obok wyłożyć warzywa. Zapiekać 30–40 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.
Przepis 12: Zupa rybna
Składniki:
- 1 torebka kaszy gryczanej,
- 3 filety dowolnej ryby,
- 1 papryka czerwona,
- 5 pieczarek,
- 1 cebula,
- natka pietruszki,
- 1 marchewka,
- kawałek selera i pietruszki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- sól, pieprz.
Wykonanie: Zagotować około półtora litra wody, dodać kaszę gryczaną. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodać pokrojone pieczarki. Wszystko poddusić i dodać do zupy.
Do gotującej się zupy dodać pokrojoną w kostkę rybę i pokrojone w paski marchewkę, seler, pietruszkę i paprykę. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki.