StoryEditorPrzepisy

2 przepisy na pyszne ciasto na karnawał: krówka i ciasto węgierskie

09.01.2020., 10:01h
Karnawał to czas zabaw i radości. W tym okresie możemy bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na chwile słodkości. Nasza propozycja na karnawałowe imprezy i spotkania to dwa przepyszne ciasta, które skuszą każdego: krówka i ciasto węgierskie.

Ciasto węgierskie

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka

Składniki na krem czekoladowy:

  • 1,5 litra mleka
  • 15 łyżek mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki rumu (lub 2 łyżeczki ekstraktu/aromatu rumowego)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • posypka cukrowa

Jak przygotować ciasto węgierskie?

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać cukry, śmietanę, jajka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na 6 równych części. Przygotować prostokątną formę. Każdą część ciasta po kolei wałkować na cienki placek na papierze do pieczenia (posypując wałek mąką, by ciasto się nie kleiło), następnie przenieść na blachę. Piec 13–15 minut w temperaturze 180°C, do lekko złotego koloru. Upiec w taki sam sposób 6 jednakowych placków.

Litr mleka zagotować z cukrem. Dodać czekoladę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe mleko z kakao, rumem i mąką pszenną. Wlać do wrzącego mleka i mieszając, zagotować (jak budyń). Formę, w której pieczone były blaty, wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej pierwszy z placków. Na niego wyłożyć część gorącego kremu, przykryć drugim plackiem. Czynność powtarzać, aż do ostatniego placka. Ciasto obciążyć (np. drewnianą deską) i przechowywać w chłodnym miejscu (najlepiej przez noc). Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić na małym ogniu. Dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić po powierzchni i posypać dowolną posypką cukrową.

Ciasto węgierskie
  • Ciasto węgierskie 

Krówka

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu

Składniki na masę budyniową:

  • 550 ml mleka
  • 250 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 300 g orzechów (np. włoskich)
  • drobno posiekanych

Jak wykonać krówkę? 

Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Przygotować 3 jednakowe formy, wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić je ciastem. Piec (można wszystkie razem) około 20 min w temp. 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem w proszku, żółtkiem, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania gotować około minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń. Orzechy posiekać.

Do formy przełożyć pierwsze ciasto miodowe. Rozsmarować 1/3 masy kajmakowej i posypać 1/3 orzechów. Rozsmarować 1/2 masy budyniowej i przykryć drugim ciastem. Następnie rozsmarować 1/3 masy kajmakowej i posypać 1/3 orzechów. Wyłożyć resztę masy budyniowej, przykryć trzecim plackiem. Posmarować resztą masy i posypać resztą orzechów. Schłodzić w lodówce.

Krówka
  • Krówka
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 15:54