Ciasto węgierskie
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 8 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
Składniki na krem czekoladowy:
- 1,5 litra mleka
- 15 łyżek mąki pszennej
- 300 g cukru
- tabliczka mlecznej czekolady
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki rumu (lub 2 łyżeczki ekstraktu/aromatu rumowego)
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- posypka cukrowa
Jak przygotować ciasto węgierskie?
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać cukry, śmietanę, jajka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na 6 równych części. Przygotować prostokątną formę. Każdą część ciasta po kolei wałkować na cienki placek na papierze do pieczenia (posypując wałek mąką, by ciasto się nie kleiło), następnie przenieść na blachę. Piec 13–15 minut w temperaturze 180°C, do lekko złotego koloru. Upiec w taki sam sposób 6 jednakowych placków.
Litr mleka zagotować z cukrem. Dodać czekoladę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe mleko z kakao, rumem i mąką pszenną. Wlać do wrzącego mleka i mieszając, zagotować (jak budyń). Formę, w której pieczone były blaty, wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej pierwszy z placków. Na niego wyłożyć część gorącego kremu, przykryć drugim plackiem. Czynność powtarzać, aż do ostatniego placka. Ciasto obciążyć (np. drewnianą deską) i przechowywać w chłodnym miejscu (najlepiej przez noc). Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić na małym ogniu. Dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić po powierzchni i posypać dowolną posypką cukrową.
Litr mleka zagotować z cukrem. Dodać czekoladę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe mleko z kakao, rumem i mąką pszenną. Wlać do wrzącego mleka i mieszając, zagotować (jak budyń). Formę, w której pieczone były blaty, wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej pierwszy z placków. Na niego wyłożyć część gorącego kremu, przykryć drugim plackiem. Czynność powtarzać, aż do ostatniego placka. Ciasto obciążyć (np. drewnianą deską) i przechowywać w chłodnym miejscu (najlepiej przez noc). Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić na małym ogniu. Dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić po powierzchni i posypać dowolną posypką cukrową.
- Ciasto węgierskie
Krówka
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżki miodu
Składniki na masę budyniową:
- 550 ml mleka
- 250 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 300 g orzechów (np. włoskich)
- drobno posiekanych
Jak wykonać krówkę?
Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Przygotować 3 jednakowe formy, wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić je ciastem. Piec (można wszystkie razem) około 20 min w temp. 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem w proszku, żółtkiem, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania gotować około minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń. Orzechy posiekać.
Do formy przełożyć pierwsze ciasto miodowe. Rozsmarować 1/3 masy kajmakowej i posypać 1/3 orzechów. Rozsmarować 1/2 masy budyniowej i przykryć drugim ciastem. Następnie rozsmarować 1/3 masy kajmakowej i posypać 1/3 orzechów. Wyłożyć resztę masy budyniowej, przykryć trzecim plackiem. Posmarować resztą masy i posypać resztą orzechów. Schłodzić w lodówce.
Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem w proszku, żółtkiem, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania gotować około minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń. Orzechy posiekać.
Do formy przełożyć pierwsze ciasto miodowe. Rozsmarować 1/3 masy kajmakowej i posypać 1/3 orzechów. Rozsmarować 1/2 masy budyniowej i przykryć drugim ciastem. Następnie rozsmarować 1/3 masy kajmakowej i posypać 1/3 orzechów. Wyłożyć resztę masy budyniowej, przykryć trzecim plackiem. Posmarować resztą masy i posypać resztą orzechów. Schłodzić w lodówce.
- Krówka
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala