StoryEditorWiadomości rolnicze

3 przepisy na chleb z domowego pieca

13.10.2022., 11:10h
Nie ma jak chleb z domowego pieca, dlatego poniżej przedstawiamy trzy przepisy na domowe przepisy! Smacznego i świetnej zabawy z pieczeniem własnego chleba!

Bułeczki wrocławskie
Bułeczki wrocławskie

Składniki: 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych, 1 łyżeczka cukru, 170 g ciepłego mleka, 150 g ciepłej wody, 1 jajko, 500 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka soli, 30 g masła.

Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem i dodać ciepłe mleko, wymieszać. Dodać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać do drugiej miski, dodać miękkie masło, jajko, wodę i sól. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę pod przykryciem. Zagnieść ciasto powtórnie i podzielić na 10 równych części. Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40 minut i naciąć każdą nożem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec bułeczki około 20 minut, aż się zrumienią.

Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem
Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem

Składniki: 1/2 kg mąki orkiszowej, 25 g drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1/2 l ciepłej wody o temperaturze 35°C, 2 łyżki oleju, 100 g ziaren słonecznika, 50 g ziaren siemienia lnianego.

Wykonanie: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Dodać 2 łyżki mąki i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę orkiszową, dodać sól i zaczyn. Hakami miksera (można również ręcznie) wyrabiać ciasto około 10 minut. Na koniec dodać olej i wyrobić, aż całkiem wchłonie się w ciasto. Odstawić ciasto na 25 minut w ciepłe miejsce. Wyrobić ponownie. Jeśli jest za luźne, można podsypać mąką. Dodać nasiona słonecznika i siemienia, wyrobić. Formy keksówki wysmarować olejem i obsypać mąką. Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować dwa bochenki. Włożyć do formy sklejoną częścią do dołu, dzięki czemu chleb nie popęka. Ciasto powinno sięgać połowy foremki – w przeciwnym razie wyleje się podczas pieczenia. Jeśli ciasta jest więcej, uformować trzeci bochenek. Odstawić foremki na 40 minut, żeby ciasto jeszcze podrosło. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pędzelkiem z wodą albo spryskać. Piekarnik nagrzać do temperatury 240°C. Wstawić uformowane chlebki, piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 45 minut. Chlebki wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia. Po upieczeniu również posmarować wodą.

Chleb wiejski na maślance
Chleb wiejski na maślance

Składniki: 600 g mąki pszennej, 150 g mąki żytniej, 400 g ciepłej wody, 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suchych, 120 g maślanki, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżka cukru.

Wykonanie: Maślankę wymieszać z wodą i lekko podgrzać. Dodać rozkruszone drożdże, cukier i wymieszać. Dodać łyżkę mąki i odstawić, aby zaczyn zaczął pracować. W drugiej misce przesiać obie mąki, dodać sól i ocet oraz zaczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Zagnieść jeszcze raz. Jeśli ciasto jest za rzadkie, podsypać mąką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką. Można lekko ponacinać nożem wzorki. Odstawić na godzinę do wyroś­nięcia. Piekarnik nagrzać do 220°C i piec chleb przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 40 minut. Odstawić na kratce do wystygnięcia.

 

Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. listopad 2024 03:10