Składniki na drożdżową gwiazdę z makiem
- 0,5 kg mąki
- 1/2 kostki (50g) świeżych drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/4 kostki masła
- 180 ml mleka
- ok. 400 g gotowej masy makowej
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Składniki na lukier
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
Jak wykonać gwiazdę z makiem?
Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe, dodać drożdże i je rozpuścić, dosypać łyżkę cukru. W mące zrobić dołek, wlać drożdże z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, resztę cukru i zagniatać ciasto ok. 15 minut, aż będzie elastyczne. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Przykryć ciasto i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 2 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pierwszy blat położyć na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować masą makową, zostawiając ok. 1 cm od brzegu, przyłożyć drugi blat i delikatnie posklejać brzegi. Dla ułatwienia na środku można postawić szklankę.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala