StoryEditorPrzepisy

Cukinia nadziewana komosą ryżową i mięsem

12.07.2019., 16:07h
Prosty przepis na niecodzienne wykorzystanie cukinii? Połączyć ją z mięsem i komosą ryżową w gustownych "łódeczkach".

Co jest potrzebne, aby przygotować cukinię nadziewana komosą ryżową i mięsem?

Składniki:
  • 3 okrągłe cukinie,
  • 100 g komosy ryżowej,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 2 ząbki czosnku.

Jak przygotować cukinię nadziewana komosą ryżową i mięsem?

Komosę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji.

Mięso poddusić na maśle klarowanym.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i komosę, doprawić, wymieszać.

Cukinię przekroić na pół, usunąć łyżką miąższ i pokroić go w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć połówki cukinii, napełnić farszem.

Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180°C.

Na 5 minut przed końcem pieczenia na każdej połówce cukinii rozłożyć starty ser.

Cukinia nadziewana komosą ryżową i mięsem
Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. listopad 2024 07:00