StoryEditorZdrowie

Dlaczego warto blanszować warzywa i inne artykuły spożywcze?

16.04.2021., 11:04h
Blanszowanie warzyw to krótkotrwała, ale intensywna obróbka termiczna. Jej celem jest utrwalenie jędrności i wartości odżywczej. Blanszowanie szczególnie często przeprowadzane jest przed mrożeniem warzyw. Najczęściej robi się to we wrzątku.

Przed umieszczeniem warzyw w zamrażarce, warto je zblanszować

Blanszowanie, jest jednym z najszybszych sposobów obróbki cieplnej żywności. Dzięki krótkotrwałym zanurzeniu warzyw lub niektórych owoców we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie, zachowujemy ich pełne walory smakowe, naturalny kolor oraz chrupkość.

Zanim przystąpisz do mrożenia warzyw, musisz zdawać sobie sprawę z tego, ze choć większość warzyw można poddać temu procesowi, to są gatunki, które ze względu na dużą obecność wody, zupełnie się do tego nie nadają. Zapomnij zatem o mrożeniu ogórków, rzodkiewki czy sałaty. Ponadto, niektóre gatunki należy przed umieszczeniem w zamrażarce zblanszować, by zachowały trwałość oraz smak. 

Postępujemy tak z kalafiorem, brokułami, fasolką szparagową, zielonym groszkiem, bobem czy brukselką. Warzywa najlepiej mrozić w przezroczystych woreczkach strunowych, które można oczywiście wykorzystywać wielokrotnie.

Zblanszować można w zasadzie wszystko

Pomidory blanszujemy, by szybciej zdjąć z nich skórkę. W tym samym celu orzechy, migdały i pistacje także poddajemy obróbce w wodzie. Ale groszek blanszujemy, by zachował świeży kolor i smak. Blanszowaniu najczęściej poddajemy warzywa liściaste, fasolę, kukurydzę i kalafior.
 
Natomiast jeśli chodzi o blanszowanie ryb, mięs i podrobów – poddajemy je obróbce, jeśli chcemy przygotować z nich pasztet lub zamrozić. Warto wiedzieć, że blanszowane podroby tracą na objętości.
 
Blanszowanie pozwala pozbyć się goryczkowatego posmaku warzyw, a nawet przykrego zapachu w przypadku intensywnych w woń warzyw jak cebula czy kalafior.

Blanszować możesz w zasadzie wszystko – zaczynając od warzyw i owoców, a kończąc na mięsie i rybach. Niektórzy blanszują także ziemniaki, ryż oraz kości.

Metody Blanszowania

Żywność możesz poddać trzem metodom blanszowania:
  • Blanszowanie w wodzie – najpierw na chwilę zanurzasz produkt we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli lub cukru, a następnie oblewasz go zimną wodą lub okładasz lodem i pozostawisz w zimnej kąpieli nie dłużej niż podczas parzenia,
  • Blanszowanie parą wodną – ta metoda polega w zasadzie na tym samym, co blanszowanie w wodzie poprzez zanurzanie, z tą jednak różnicą, że używając pary wodnej, warzywa powinny być podgrzewane 1,5x dłużej niż podczas blanszowania w wodzie,
  • Blanszowanie w mikrofalówce – czas jaki powinny spędzić owoce i warzywa w mikrofali zależy od ich ilości, ale przyjmijmy, że chcesz blanszować ½ kg warzyw. Wystarczy, że włożysz je do szklanej, dużej miski, zalejesz 50 ml wody i przez 5 min będziesz gotować w mikrofalówce nastawionej na 900 W. Po tym czasie zalej je zimną wodą 1–2 min.
 
Blanszowanie to prosty sposób na przedłużenie trwałości wielu produktów. W zależności od tego, jakie z nich poddamy temu procesowi, możemy stworzyć z ich udziałem apetyczne przystawki, dania główne czy desery. Składniki nie stracą swojej konsystencji ani walorów smakowych.
 

Oprac.: Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. listopad 2024 08:58