
Herbata obniża ciśnienie
Badacze odkryli, że pewne substancje zawarte w czarnej i zielonej herbacie pomagają rozluźniać naczynia krwionośne poprzez aktywowanie w tych ścianach pewnych białek. Te dwie substancje w herbatach to tzw. flawonoidy. Czarna herbata jest często mieszana z mlekiem. W testach laboratoryjnych odkryto jednak, że dodatek mleka w czarnej herbacie sprawia, że traci ona zdrowotną moc aktywowania wspomnianego białka w ścianie naczynia krwionośnego.
Badacze uważają jednak, że nie musimy rezygnować z takiego dodatku. Uspokajają, że w środowisku żołądka dokonuje się oddzielenie flawonoidów od białek i innych składników mleka. Co więcej, badanie wykazało, że podgrzanie zielonej herbaty do 35°C sprawia, że zmienia się jej chemiczna kompozycja i jest ona jeszcze skuteczniejsza w rozluźnianiu ścian naczyń krwionośnych.
– Bez względu na to, czy herbata jest pita w postaci mrożonej, czy gorącej, ta temperatura i tak jest osiągana, ponieważ ciało ludzkie ma około 37°C – przekonują naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine w Stanach Zjednoczonych.
Karolina Kasperek
Zdjęcie: Pixabay