StoryEditorPrzepisy

Jak przygotować roladki z bakłażana?

02.10.2019., 11:10h
Oberżyna, gruszka miłosna... To tylko niektóre z nazw wyjątkowego warzywa o nietypowym kolorze i świetnym smaku. Mowa o bakłażanie. Warzywo to w połączeniu z twarogiem tworzy ekskluzywne danie, idealne na wystawną kolację i nie tylko. Pięknie wygląda i do tego świetnie smakuje!

Składniki niezbędne do przygotowania roladek z bakłażana

  • 2 bakłażany
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 100 g płatków migdałowych
  • 200 g twarożku
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • świeże listki mięty
  • sól
  • pieprz
  • olej

Jak przyrządzić danie z bakłażana?

Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posolić i odstawić na co najmniej 30 minut. Wytrzeć ręcznikiem papierowym i każdy plaster usmażyć z dwóch stron.

Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser utrzeć z solą, pieprzem oraz śmietaną (jogurtem), dodać paprykę, posiekane listki mięty oraz posiekane płatki migdałowe.

Na przygotowane plastry bakłażana ułożyć masę twarogową i zwinąć w roladki.

Roladki z bakłażana

  • Propozycja podania


Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. listopad 2024 03:30