Mamy kilka propozycji zdrowszych zamienników. Za kulinarnymi sugestiami na święta stoi certyfikowany dietetyk z Baylor College of Medicine w Houston w Stanach Zjednoczonych.
Tłuszczu dodawaj nawet o połowę mniej
W odczuwanym zwykle zmęczeniu po obfitym posiłku z pomocą mogą przyjść warzywa, jak twierdzi Courtney Cary, która pracuje na Wydziale Medycyny, Gastroenterologii i Hepatologii. Błonnik z warzyw może pomóc, nawet jeśli te warzywa są zmiksowane lub stanowią część zapiekanki czy są rozgotowane w jednogarnkowym daniu.
Zamiast używać tłustej śmietany w potrawach z grochu, fasoli, do szpinaku czy masy makowej, użyj tej niskotłuszczowej w połowie wymaganej ilości. Nadal uzyskasz kremowy smak, ale za to z niewielką ilością nasyconych kwasów tłuszczowych.
Zastąp utwardzony tłuszcz w przepisie masłem lub olejem, aby danie nie szkodziło sercu i naczyniom krwionośnym. Użyj niskotłuszczowego lub częściowo odtłuszczonego sera, aby jeszcze bardziej zmniejszyć zawartość tłuszczów nasyconych. Jeśli lubisz kremowe w smaku ziemniaki purrée, użyj do nich masła i odtłuszczonego mleka zamiast masła i tłustej śmietany.
– Wystawne i b...