StoryEditorPrzepisy

Jesień ma smak dyni - przepis na pulpety z indyka z dynią w sosie śmietanowym

08.09.2020., 12:09h
W tym tygodniu przepisy z cyklu "Jesień ma smak dyni".Dziś przedstawiamy przepis na pulpety z indyka z dynią w sosie śmietanowym.

Pulpety z indyka z dynią w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • około 150 g dyni
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18% (ukwaszonej)
  • 1 łyżka masła

 

Wykonanie:

Mięso wymieszać z jajkami, przyprawami i 3 łyżkami mąki. Uformować okrągłe pulpety. Dynie obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i zawijać w nie pulpety. Układać w naczyniu do zapiekania. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Wlać mleko i śmietanę i zagotować, aż sos stanie się gęsty. Doprawić do smaku i zalać nim przygotowane pulpety z dynią. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 160°C. Posypać świeżą pietruszką.

Życzymy Smacznego

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. listopad 2024 05:58