StoryEditorPrzepisy

Jesienny obiad – przepis na strudel z jabłkami i żurawiną

22.09.2020., 15:09h
Dziś przedstawiamy przepis z cyklu "jesienny obiad" na strudel z jabłkami i żurawiną.

Strudel z jabłkami i żurawiną

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • kostka masła
  • skórka starta z cytryny
Składniki na nadzienie:
  • 5 jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 70 g suszonej żurawiny
 
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schładzać około 30 minut. Żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut i odcedzić. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać cukier, żurawinę i rum. Wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (najlepiej już na papierze do pieczenia), wyłożyć jabłka i delikatnie zwinąć, zlepiając oba końce. Piec 35–40 minut na złoty kolor. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.

.


Życzymy Smacznego
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. listopad 2024 08:00