StoryEditorPrzepisy

Przepis na bezglutenową roladę czekoladową z truskawkami

10.07.2021., 07:07h
Sezon truskawkowy nieubłaganie zbliża się do końca, warto wykorzystać więc jego ostatnie tygodnie i przygotować pyszny, sezonowy deser dla całej rodziny. Co tym razem proponujemy? Bezglutenową roladę czekoladową z truskawkami. Smakuje tak samo obłędnie jak wygląda!

Składniki potrzebne na bezglutenową roladę czekoladową z truskawkami

Składniki na roladę:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 8 jajek,
  • szczypta soli,
  • 150 g cukru.

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 15 truskawek,
  • 30 g cukru pudru.


Jak przygotować roladę?

Kawałek czekolady zostawić do dekoracji, resztę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć, dodać cukier, stopioną czekoladę i pianę z białek. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Zaraz po wyjęciu przykryć ściereczką i zwinąć w rulon. Odstawić do wystudzenia.

Truskawki pokroić na małe kawałki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mascarpone, wymieszać, dodać truskawki. Roladę delikatnie rozwinąć, nałożyć masę (odrobinę zostawić do dekoracji) i zwinąć w roladę, owijając i ściskając ściereczką. Schładzać 30 minut, wyjąć, wyłożyć resztę masy na wierzch, ozdobić truskawkami i startą czekoladą.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 00:32