Uda gęsie z grzybami leśnymi
Składniki:
- 2 udka gęsie
- gałązka świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka miodu
- 0,5 szklanki białego wina
- 400 g grzybów leśnych
- 3 cebule
- tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane)
Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym połączyć miód i wino. Udka natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego układając skórą do dołu, położyć gałązkę rozmarynu. Udka piec dwie godziny w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia odwrócić skórką do góry. W obrać grzyby, pokroić na mniejsze części i gotować ok. 40 minut, po czym odcedzić. Cebulkę posiekać w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać grzyby, wszystko poddusić. Udka podawać na grzybach.
Życzymy Smacznego
Życzymy Smacznego