StoryEditorPrzepisy

Przepis na gołąbki bez zawijania

31.10.2020., 08:10h
Oto wyjątkowo pyszny i niesłychanie prosty przepis do przygotowania - mowa o soczystych gołąbkach bez zawijania, czyli trochę innej wersji tradycyjnych gołąbków. Jakich składników będziesz potrzebować?

Składniki potrzebne na gołąbki bez zawijania

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 500 g białej kapusty (ok. 1/2 główki),
  • 1 1/2 szklanki ryżu,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 1/2 l bulionu,
  • olej do smażenia,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka kaszy manny.


Jak przygotować gołąbki?

Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na 15 minut, aż puści sok. Po tym czasie kapustę odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wymieszać kapustę, mięso, ryż, cebulę, jajka, kaszę mannę i przyprawy na gładką masę.
Z gotowej masy formować gołąbki w kształcie kotleta, obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony (od razu po obtoczeniu kłaść na patelnię). Zagotować bulion. Obsmażone gołąbki układać w garnku jeden na drugim, delikatnie po łyżce zalać gorącym bulionem i gotować 30 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 15 minut. Zlać sos, zagęścić go mąką. Gołąbki przechowywać bez sosu.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. listopad 2024 19:21