Składniki potrzebne na gołąbki bez zawijania
- 500 g mięsa mielonego,
- 500 g białej kapusty (ok. 1/2 główki),
- 1 1/2 szklanki ryżu,
- 2 cebule,
- 3 łyżki bułki tartej,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 1/2 l bulionu,
- olej do smażenia,
- 5 jajek,
- 1 szklanka kaszy manny.
Jak przygotować gołąbki?
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na 15 minut, aż puści sok. Po tym czasie kapustę odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wymieszać kapustę, mięso, ryż, cebulę, jajka, kaszę mannę i przyprawy na gładką masę.
Z gotowej masy formować gołąbki w kształcie kotleta, obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony (od razu po obtoczeniu kłaść na patelnię). Zagotować bulion. Obsmażone gołąbki układać w garnku jeden na drugim, delikatnie po łyżce zalać gorącym bulionem i gotować 30 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 15 minut. Zlać sos, zagęścić go mąką. Gołąbki przechowywać bez sosu.