StoryEditorPrzepisy

Przepis na kokardki z truskawkami, chilli i sosem balsamicznym

13.06.2020., 12:06h
Makaron z truskawkami? Ależ oczywiście! Do tego nutka chilli, odrobina octu balsamicznego oraz szczypta świeżo startego parmezanu i letni obiad mamy gotowy. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na kokardki z truskawkami, chilli i octem balsamicznym

  • 200 g makaronu kokardki,
  • 300 g truskawek,
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 50 g startego na małych oczkach parmezanu,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować danie?

Truskawki obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło i wyłożyć na nie truskawki.

Dolać ocet balsamiczny, dodać chilli i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje się mało słodki, można dodać odrobinę miodu. Sosem polać ugotowany wcześniej makaron.

Przed podaniem posypać danie startym parmezanem.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 23:52