Składniki potrzebne do przygotowania łososia marynowanego gravlax
- 400 g filetów łososia,
- 2 i 1/2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej,
- 1 łyżka cukru,
- około 5 łodyżek zielonego koperku.
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki poszatkowanej rukoli,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Jak przygotować łososia?
Wypłukać łososia, usunąć ości i płetwy. Wymieszać sól i cukier, posypać tą mieszanką łososia od strony bez skóry. Na wierzch położyć całe łodyżki koperku. Zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do worka foliowego. Obciążyć czymś lekkim.
Pozostawić w lodówce na 1–2 doby, aby ryba nabrała smaku. Potem oczyścić jej powierzchnię i pokroić na bardzo cienkie plasterki bez skóry.
Wymieszać składniki na sos. Przed podaniem pozostawić na chwilę w lodówce, aby sos nabrał smaku.
Pozostawić w lodówce na 1–2 doby, aby ryba nabrała smaku. Potem oczyścić jej powierzchnię i pokroić na bardzo cienkie plasterki bez skóry.
Wymieszać składniki na sos. Przed podaniem pozostawić na chwilę w lodówce, aby sos nabrał smaku.