StoryEditorPrzepisy

Przepis na pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym

30.04.2020., 15:04h
W czasie izolacji ograniczamy wyjścia z domu, przez co mamy więcej czasu na eksperymentowanie w kuchni. Dziś przedstawiamy państwu przepis na pyszne pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym. Życzymy smacznego.


Składniki:

  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek korzenia selera,
  • 1/3 pora,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1/3 szklanki mrożonego groszku,
  • szczypiorek,
  • posiekana natka pietruszki

Składniki na sos winegret:

  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 papryczki chilli posiekanej albo 1/3 łyżeczki papryki chilli w proszku,
  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
 
Wykonanie: Groszek rozmrozić. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać. Pokroić na 3-centymetrowe kawałki, a por w półcentrymetrowe plasterki. Połączyć składniki na sos winegret i wymieszać z warzywami (oprócz groszku). Warzywa rozłożyć luźno na blasze, doprawić solą i pieprzem. Piec 25 minut w temperaturze 190°C, po 10 minutach przemieszać. Po kolejnych 10 minutach dodać groszek, wszystko znów przemieszać i piec jeszcze 5 minut. Danie jest gotowe, kiedy ziemniaki są miękkie. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem.  Warzywa świetnie smakują podane z dowolną smażoną albo gotowaną rybą. Świetnie komponują się też z mięsem.

Przepis na pieczone warzywa w sosie miodowo-musztardowym

Smacznego!


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 06:25