StoryEditorPrzepisy

Przepis na rybę w galarecie

21.03.2021., 14:03h
Dietetycy i lekarze są co do tego zgodni - w diecie wielu Polaków nadal za dużo jest mięsa, a za mało ryb, które są ważnym źródłem wielu pierwiastków i drogocennych kwasów omega. Chcesz wypróbować nowy przepis na rybę, który wszystkim przypadnie do gustu? A co powiesz na rybę w galarecie?

Składniki potrzebne na rybę w galarecie

  • 1 kg ryby,
  • mąka do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • 2 cebule;

na zalewę:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 7 listków laurowych,
  • 8 ziaren ziela angielskiego, 
  • łyżeczka soli,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki żelatyny.

Jak przygotować rybę?

Rybę pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rumiano. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Oprószyć solą i pieprzem. Składniki na zalewę zagotować, po zagotowaniu wyłączyć, dodać żelatynę i wymieszać.

Rybę układać w słoiku, jedna na drugiej. Zalać zalewą i odstawić do ostudzenia, a następnie do lodówki. Przechowywać w lodówce do jednego tygodnia.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 10:39