Dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny! Wielu z nas czekało na jej nadejście z utęsknieniem. Powoli budzimy się do życia, a w sklepach już niedługo będziemy mogli spotkać pierwsze świeże warzywa. Wiosna jest idealnym momentem na wprowadzenie do diety większej ilości lekkich, warzywnych sałatek - na przykład sałatkę z rukolą, selerem naciowym oraz soczystym kurczakiem, posypanym płatkami migdałowymi. Jak ją zrobić?
Składniki potrzebne na wiosenną sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem
- 3 łodygi selera naciowego,
- 2 garści rukoli,
- 3 łyżki kukurydzy,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 1 filet z kurczaka,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól, pieprz, słodka papryka, curry,
- 1 gruszka;
S
kładniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka łagodnej musztardy,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 łyża miodu.
Jak przygotować sałatkę?
Składniki na sos wymieszać i odstawić. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na maśle klarowanym, posypać przyprawami.
Seler naciowy posiekać na cienkie plasterki, a gruszkę obrać i pokroić w kostkę.
Na talerzu ułożyć rukolę, seler naciowy, gruszkę, kurczaka, kukurydzę. Polać sosem i posypać płatkami migdałowymi.