Składniki potrzebne na świąteczny miodownik z kaszy manny
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 kostka masła,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- 2 jajka, szczypta soli.
Składniki na krem:
- 8 łyżek kaszy manny,
- 3 szklanki mleka 2%,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 kostka masła,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy.
Składniki na polewę:
- 1/2 kostki masła,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka wody.
Jak przygotować miodownik?
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 równe części, upiec 4 cienkie placki (około 15 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią). Ugotować mleko, dodać cukier, cukier wanilinowy i kaszę. Zagotować, cały czas mieszając.
Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń). Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodać porcjami kaszę. Trzy blaty przełożyć kremem. Składniki na polewę zagotować. Gorącą wylać na wierzch ciasta. Przestudzone ciasto włożyć do lodówki.
Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń). Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodać porcjami kaszę. Trzy blaty przełożyć kremem. Składniki na polewę zagotować. Gorącą wylać na wierzch ciasta. Przestudzone ciasto włożyć do lodówki.