StoryEditorPrzepisy

Przepis na zawijaniec jabłkowy

09.11.2020., 18:11h
Korzenną słodyczą rozgrzej ciało i serce. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na zawijaniec jabłkowy.

Składniki na ciasto 

  • 400 ml mleka,
  • 80 g drożdży,
  • 1 kg mąki,
  • 360 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 250 g masła.

Składniki na nadzienie

  • 6 jabłek,
  • sok z 1 cytryny,
  • cukier wanilinowy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 50 ml cydru.

Wykonanie

W ciepłym, ale nie gorącym mleku utrzeć drożdże. Dodać cukier oraz 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać resztę mąki, sól, jajka, 150 g masła i zagnieść ciasto. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem i cydrem.

Dusić na małym ogniu około 10 minut, żeby były półtwarde. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć połowę masy i zwinąć w rulon. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy rulon pokroić na około 10 plastrów i układać je w formie jeden przy drugim na płasko.

Odstawić blachę na 20 minut, nakrywając ściereczką, do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, zetrzeć na nie resztę masła, wstawić do piekarnika i piec 40–45 minut w temperaturze 180°C.

zawijaniec jabłkowy


Smacznego!


zdjęcie: archiwum

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 20:23