Składniki na ciasto
- 400 ml mleka,
- 80 g drożdży,
- 1 kg mąki,
- 360 g cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 250 g masła.
Składniki na nadzienie
- 6 jabłek,
- sok z 1 cytryny,
- cukier wanilinowy,
- 4 łyżki cukru,
- 50 ml cydru.
Wykonanie
W ciepłym, ale nie gorącym mleku utrzeć drożdże. Dodać cukier oraz 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać resztę mąki, sól, jajka, 150 g masła i zagnieść ciasto. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem i cydrem.
Dusić na małym ogniu około 10 minut, żeby były półtwarde. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć połowę masy i zwinąć w rulon. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy rulon pokroić na około 10 plastrów i układać je w formie jeden przy drugim na płasko.
Odstawić blachę na 20 minut, nakrywając ściereczką, do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, zetrzeć na nie resztę masła, wstawić do piekarnika i piec 40–45 minut w temperaturze 180°C.
Dusić na małym ogniu około 10 minut, żeby były półtwarde. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć połowę masy i zwinąć w rulon. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy rulon pokroić na około 10 plastrów i układać je w formie jeden przy drugim na płasko.
Odstawić blachę na 20 minut, nakrywając ściereczką, do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, zetrzeć na nie resztę masła, wstawić do piekarnika i piec 40–45 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
zdjęcie: archiwum