Zielone knedle z truskawkami
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków,
- 10–15 dużych truskawek,
- duża garść liści mięty,
- duża garść liści bazylii,
- 1 i 1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego niesłodzonego,
- mąka ziemniaczana,
- 1 szklanka malin,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej.
Wykonanie: Ugotowane ziemniaki rozgnieść albo przepuścić przez maszynkę. Miętę i bazylię zmiksować z pół szklanki niesłodzonego mleka. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Wyjąć 1/4 ciasta, wsypać mąki tyle, ile trzeba, by uzupełnić objętość. Dokładnie i szybko wyrobić masę.
Wylać sos na talerz, ułożyć knedle, polać sosem i posypać drobno siekaną miętą.
Katarzyna Kosmala