Składniki potrzebne na zupę z czerwonej soczewicy z suszonymi morelami
- 350 g czerwonej soczewicy,
- 100 g suszonych moreli,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- kawałek świeżego imbiru,
- puszka krojonych pomidorów albo trzy świeże pomidory,
- 1 i 1/2 l bulionu,
- świeża papryczka chilli,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek.
Jak przygotować zupę?
Zagotować bulion, wsypać opłukaną soczewicę. Morele pokroić na paski i dodać do soczewicy. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na oleju, dołożyć do gotującej się soczewicy. Dodać resztę przypraw i pomidory wraz z sokiem.
Gdy soczewica będzie miękka, dodać starty na małych oczkach imbir i sok z cytryny. Doprawić do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, można wlać więcej bulionu. Papryczkę chilli pokroić na cieniutkie plasterki. Zupę podawać z plastrami chilli, natką pietruszki i polaną oliwą z oliwek.