StoryEditorPrzepisy

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy z suszonymi morelami

18.10.2020., 13:10h
Jesień zaczęła się na dobre, dlatego podczas chłodniejszych dni warto postawić na rozgrzewające i wzmacniające zupy. Jedną z nich jest sycąca i naładowana witaminami zupa z czerwonej soczewicy z suszonymi morelami. Jakich składników będziesz potrzebować do jej przygotowania?

Składniki potrzebne na zupę z czerwonej soczewicy z suszonymi morelami

  • 350 g czerwonej soczewicy,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • puszka krojonych pomidorów albo trzy świeże pomidory,
  • 1 i 1/2 l bulionu,
  • świeża papryczka chilli,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.

Jak przygotować zupę?

Zagotować bulion, wsypać opłukaną soczewicę. Morele pokroić na paski i dodać do soczewicy. Cebulę posiekać w kostkę, czos­nek przecisnąć przez praskę, zeszklić na oleju, dołożyć do gotującej się soczewicy. Dodać resztę przypraw i pomidory wraz z sokiem.
Gdy soczewica będzie miękka, dodać starty na małych oczkach imbir i sok z cytryny. Doprawić do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, można wlać więcej bulionu. Papryczkę chilli pokroić na cieniutkie plasterki. Zupę podawać z plastrami chilli, natką pietruszki i polaną oliwą z oliwek.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 05:44