Siemię lniane doceniano już w starożytności
Len był rośliną znaną już starożytności już ok. 3 tys. lat p.n.e. z terenów Egiptu, Chin i Babilonu. Płaskie i brązowe lub złote nasiona lnu, pod wpływem wody pęcznieją i uwalniają śluz. Obecnie siemię lniane jest zaliczane także do tzw. superfoods, czyli do grona nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.
Nasiona lnu są przede wszystkich kojarzone z łagodzeniem dolegliwości żołądkowo-jelitowych i z poprawiania perystaltyki jelit. Konsystencja kisielu, czyli siemienia zalanego wodą i wydzielającego śluz, działają ochronnie na śluzówkę żołądka i jelit.
W jakie składniki są bogate nasiona lnu?
Siemię lniane charakteryzuje się bogactwem takich składników jak:
- Duża zawartość błonnika – jedna łyżka dostarcza aż 3 g błonnika, co stanowi ok. 10 % jego dziennego zapotrzebowania. Jest to błonnik zarówno w formie rozpuszczalnej (20-40%), jak i nierozpuszczalnej (60-80%). Błonnik rozpuszczalny dzięki właściwością żelującym wiąże treść w przewodzie pokarmowym i zwiększa uczucie sytości, ponieważ opóźnia opróżnianie żołądka. Skutecznie także obniża poziom glukozy i cholesterolu. Z kolei błonnik nierozpuszczalny wiąże wodę, pozwala na lepsze formowanie kału i jego systematyczne opróżnianie. Należy zatem pamiętać o spożywaniu dużej ilości wody.
- Lignany – są zaliczane do fitoestrogenów i wykazują silne działanie antyutleniające. Lignany regulują działanie układów: hormonalnego oraz krążenia, dzięki czemu są polecane w okresie menopauzy oraz przy chorobie wieńcowej, miażdżycy, wysokim poziomie „złego” cholesterolu. Redukują także występowanie chorób hormonozależnych, takich jak rak jajnika czy piersi oraz zapobiegają działaniu mikropatogenów.
- Kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwasy ALA (Kwas alfa-liponowy), wykazujące działanie przeciwnowotworowe i hamujące rozwój guzów. Tłuszcze omega-3 zmniejszają stany zapalne, ryzyko wystąpienia miażdżycy, zakrzepów oraz pozytywnie wpływają na pracę umysłu.
- substancje śluzowe, sterole roślinne, aminokwasy, minerały i witaminy.
Przed spożyciem całe nasiona należy zmielić
Chociaż na rynku siemię lniane jest dostępne zarówno w formie całych ziaren, jak i zmielonej, lecz tylko w tej drugiej można je spożywać.
Spęczniałe ziarna warto wypić albo dodać jako urozmaicenie do jogurtów, owsianek czy sałatek albo jako dodatek lub zamiennik niektórych składników potraw i ciast.
Dziennie wystarczy spożywać ok. 10 g nasion lnu.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay