Ciasto „Kokosowa dama”
Składniki na biszkopt: 9 jajek, 1,5 szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki pszennej, napar herbaty.
Składniki na masę śmietankową: 0,5 litra mleka, 3 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe, 10 dag wiórków kokosowych, 10 dag płatków, migdałowych, 1/2 szkl. ajerkoniaku, 1,5 kostki masła.
Składniki na masę kokosową: 10 dag kokosu, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru, aromat śmietankowy.
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier. Dodać żółtka, dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do formy i piec 45 min w temp. 180°C. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Nasączyć naparem herbaty.
W pół szklanki zimnego mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i zagotować, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć. Dodawać stopniowo zimny budyń oraz ajerkoniak. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe. Masło na masę kokosową rozpuścić.
Dodać wiórki, cukier i aromat, dusić. Pierwszy blat nasączyć herbatą, wyłożyć masę kokosową, przykryć drugim blatem, wyłożyć masę migdałową i posypać podprażonymi wiórkami koksowymi. Ciasto schłodzić w lodówce.
W pół szklanki zimnego mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i zagotować, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć. Dodawać stopniowo zimny budyń oraz ajerkoniak. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe. Masło na masę kokosową rozpuścić.
Dodać wiórki, cukier i aromat, dusić. Pierwszy blat nasączyć herbatą, wyłożyć masę kokosową, przykryć drugim blatem, wyłożyć masę migdałową i posypać podprażonymi wiórkami koksowymi. Ciasto schłodzić w lodówce.
Ciasto Góra lodowa
Składniki na biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.
Składniki na poncz: 0,5 szkl. wrzątku, 3 łyżki kawy; składniki na masę budyniową: 2 żółtka, 3/4 szkl. cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego, 2 szkl. mleka, 200 g masła.
Składniki na masę mleczną: 250 g masła, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. wody, 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki, 2 łyżki kakao, 120 g okrągłych biszkoptów.
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i pomału cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec 25 min w temperaturze 180°C. wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwa blaty. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować i pomału wlewać masę jajeczną. Powstały budyń odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć i dodawać zimny budyń. Kawę zalać i ostudzić.
Każdy blat nasączyć kawą. Na jeden wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugim, po czym wyłożyć na niego pozostałą masę budyniową. Na tym ułożyć przekrojone na pół biszkopty. Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Dodać mleko w proszku i zmiksować. Podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej dwie łyżki mleka w proszku.
Uwaga! Masa szybko tężeje. Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Sernik Warszawski
Składniki na ciasto: 1,5 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 15 dag masła, 2 żółtka, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego, 1 szkl. cukru, 10 dag masła rozpuszczonego, 2 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, aromat cytrynowy, piana z 4 białek.
Wykonanie: Składniki ciasta zagnieść w misce i podzielić na 2 części, a następnie włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć jedną część ciasta na tarce i dokładnie rozłożyć na dnie blaszki. Twaróg utrzeć z pozostałymi składnikami, dodać aromat i ubite białka.
Delikatnie przemieszać łyżką (nie mikserem). Wylać masę serową na starte ciasto, delikatnie wyrównać i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w ok. 180°C przez 50–60 min.
Przepisy oraz zdjęcia Katarzyna Kosmala